Soğuk Savaş Döneminde ABD ve SSCB'nin politik istihbarat yöntemlerinin karşılaştırması
Comparison of US and USSR political intelligence methods duri̇ng the Cold War Era
  1. Tez No: 561023
  2. Yazar: ISMAYIL HASANOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, İstihbarat, Soğuk Savaş, Yumuşama, Politics, Intelligence, Cold War, Softening
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezin temel argümanı 2.Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan politik istihbarat akımıyla, aynı dönemde SSCB'de meydana gelen istihbaratı incelemek ve Soğuk Savaş döneminin iki kutuplu sisteminde ABD ve SSCB'nin politik istihbarat alanındaki üstünlük mücadelesine ışık tutmaktır. Soğuk Savaş döneminde iki süper güç arasında cereyan eden ideolojik kutuplaşma, politik istihbarat bakımından kendini açıkça ortaya koymuştur. Çalışmada, politika ve istihbaratın özellikleri, bu dönemde olan olaylar (Yalta Konferansı, Varşova Paktı, Kominform'un kurulması, Çevreleme politikası, Truman Doktrini vd.) izlenen siyasi, ideoloji ve ekonomik istihbarat politikaları, ikili siyasi anlaşmalar ve kullanılan yöntemler dikkate alınarak dönemin değerlendirilmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The main argument of this thesis is to examine the intelligence in the USSR during the same period with the political intelligence flow that emerged after the Second World War and to shed light on the struggle of the US and the USSR in the field of political intelligence in the bipolar system of the Cold War. The ideological polarization that took place between the two superpowers in the Cold War period revealed itself clearly in terms of political intelligence. In this study, the characteristics of policy and intelligence, political, ideology and economic intelligence policies, bilateral political agreements and the methods used will be evaluated.