Betonarme kirişlerde yük altında oluşan çatlakların akustik emisyon yöntemi ile tespit edilmesi
Determination of cracks due to load within reinforced concrete beams by acoustic emission method
- Tez No: 561088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİNEL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akustik Emisyon, CFRP ile güçlendirme, Kırılma mekanizması, Betonarme kiriş, Acoustic Emission, Strengthening with CFRP, Fracture Mechanism, Reinforced Concrete Beam
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışmasında kesme ve eğilme bölgelerinde zayıf kirişlerin Karbon Fiber Takviyeli Polimer (CFRP) şeritler ile güçlendirilerek, güçlendirmenin kiriş davranış ve dayanımı üzerindeki etkileri üç noktada eğilme deneyi altında test edilmiş ve Akustik Emisyon (AE) yöntemi ile çatlaklar, çatlak gelişimleri, büyüklükleri, türleri, oluşum zamanları, lokasyonları gibi bilgilerin eş zamanlı elde edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 5 adet dikdörtgen kesitli 150 x 250 x 2300 mm boyutlarında betonarme kiriş üretilmiştir. Deney elemanlarından, Deney elemanı- 1 ve 2 kesme yönünden yetersiz olarak tasarlanmıştır. Referans olarak kullanılan Deney elemanı-1'e güçlendirme uygulanmamışken Deney elemanı-2'ye U şeklinde CFRP şeritlerle güçlendirme yapılmıştır. Deney elemanı-3 ise hem kesme hem de eğilme yönünden yetersizdir. U şeklinde CFRP şeritlerle güçlendirme yapılmıştır. Deney elemanı-4 ve 5 ise eğilme yönünden yetersiz tasarlanmıştır. Deney elemanı-4 referans eleman olarak güçlendirme yapılmamış ve Deney elemanı-5'e alt yüzeyden CFRP yapıştırılarak eğilmeye karşı güçlendirme uygulanmıştır. Mekanik sonuçlar ile AE verileri karşılaştırılarak deney elemanlarının göçme nedeni ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, shear and flexural deficient reinforced concrete beams were strengthened by Carbon Fiber Reinforced Polymer (CFRP) strips and the effects of strengthening on behavior and capacity of the beams were investigated under three point bending test. Acoustic Emission (AE) method was applied simultaneously to determine cracks, crack evolution, size, types, evolution times, locations, etc. Five reinforced concrete beams with dimension of 150 x 250 x 2300 mm beam were cast within the scope of the study. Among the test specimens, Specimen-1 and 2 were designed to be shear deficient. Specimen-2, was strengthened with U-shaped CFRP strips while reference specimen Specimen-1 was not strengthened. Specimen-3 was both shear and flexural deficient. It was strengthened with U-shaped CFRP strips. Specimen-4 and 5 were designed to be flexural deficient. Specimen-4 was not strengthened and Specimen-5 was strengthened with CFRP strips at its flexural region. Mechanical results and AE data obtained were evaluated and compared to reveal the fracture mechanisms and failure reasons of the test specimens.