Erkeklik söylemleri ve ötekileştirilenlerin gündelik pratikleri
Discourses of masculinity and everyday practices of the others
  1. Tez No: 561313
  2. Yazar: MUSTAFA YAŞARGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN TANKUT GÜLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi, Erkeklik Çalışmaları, Gündelik Hayat Çalışmaları, Habitus, Hegemonya, Söylem Analizi, Sociology of Gender, Sociology of Masculinity, Sociology of Everyday Life, Habitus, Hegemony, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma erkeklik söylemlerinin gündelik hayat pratikleri içinde nasıl inşa edildiğine dair yapılan bir araştırmanın sonucunda ortaya çıkmıştır. Öncelikle toplumsal cinsiyet çalışmaları üzerine kuramsal yaklaşımlar incelenmiştir. Toplumsal cinsiyet çalışmalarının başat sorunsalı olan gündelik davranış kodlarının oluşmasında biyolojik ve kültürel yaklaşımlar ele alınmıştır. Erkeklik çalışmalarının sosyolojinin içinden ve toplumsal cinsiyet tartışmalarından nasıl ortaya çıktığı çalışılmıştır. Kuramsal tartışmaların izleğinde bir hegemonya olarak erkeklik söyleminin nasıl üretildiğini karşılaştırmalı olarak ele alan bu çalışmanın olgusal araştırma kısmında farklı erkeklik söylemlerinin anaakım ve anaakım dışında nasıl belirdiği üzerinde durulmuştur. Normatif beklentiler, kültürel kodların gündelik hayata uygulanması ve anaakım erkekliğin söylemsel analizi üzerinden gündelik pratikler irdelenmiştir. Sosyolojik kimliklerin, toplumsal hayatta bazı göstergelerle ve imgelerle desteklendiği yaptığımız derinlemesine görüşmeler üzerinden analizlerle incelenmiştir. Türkiye'de ve dünyada erkeklik alanı görece yeni bir sosyolojik çalışma nesnesidir. Anaakım erkeklik rollerine göre hareket edenler ve hareket etmeyenler olarak incelediğimiz söylem öbekleri benzerlikler ve farklılıklar göstermiştir. Erkeklik rolleri, farklı alt-kültürlerin oluşumu, kimlik inşası ve erkeklik söyleminin yaygınlığı öne çıkan sosyolojik bulgulardır.
Özet (Çeviri)
This study has emerged as a result of a study on how sociological discourses of masculinity are built in everyday life practices. First of all, theoretical approaches on gender studies are examined. Biological and cultural approaches in the formation of everyday behavior codes, which are the main problems of gender studies, are discussed. As a consequence an investigation of how masculinity studies emerged from sociology and gender debates are conducted. Masculinity studies in Turkey is a relatively new sociological study area. In the fact that the phenomenological research section of this study, which discusses how the masculinity discourse is produced as a hegemony in the follow-up of theoretical debates, focuses on how the different discourses of masculinity appeared outside the mainstream and within the mainstream. Normative expectations, the application of cultural codes to daily life and the discursive analysis of the mainstream masculinity have been examined through the lens of everyday practices. Sociological identities were analyzed through in-depth interviews. Those who act according to mainstream masculinity roles and those who do not act have shown similarities and differences. The roles of masculinity, the formation of different subcultures, identity building and the prevalence of masculinity are the prominent sociological findings of this research.