Erzurum ilinde devlet desteği ile kurulan süt sığırcılığı işletmelerinin sorunları ve çözüm önerileri
Problems and solutions of dairy cattle farms established in Erzurum by the support of state
- Tez No: 561355
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET KIZILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Serbest duraklı ahırlar, sağımhane ve süt odası, gübre yönetimi, ahır planlama, barınak hijyeni, yem depoları, silaj depoları, Free stall housing, milking parlor and milk room, farm manure management, animal barn planning, shelter hygiene, feed storages, silage storages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma; 2009-2015 yılları arasında Erzurum'da kamu kuruluşlarının desteği ile kurulmuş süt sığırcılığı işletmelerindeki ahırların yapısal ve barınak içi çevre koşulları ile ilgili sorunlarını belirlemek, iyileştirme olanaklarını ortaya koymak ve bölgede koşullarında uygulanabilir süt sığırcılığı işletme planları geliştirmek amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırma 2009-2015 yılları arasında kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ile kurulmuş toplam 25 çiftlikten 15 çiftlikte yürütülmüştür. Çiftlik kapasiteleri 50 ile 300 baş arasında iken ahır kapasiteleri de 50 ile 150 baş arasında değişmektedir. Süt sığırı işletmelerinde ahırların tamamı kapalı serbest duraklı sistemde planlanmışken besi ahırında kapalı serbest ahır sistemini tercih etmiştir. Ahırların 9'unun uzun ekseni batı - doğu doğrultusunda iken 6'sının uzun ekseni ise kuzey - güney yönünde planlanmıştır. Ahırların genişlik, uzunluk ve yan duvar yüksekliklerinin sırasıyla; 9,0 m – 26,0 m; 28,5 m – 85,0 m ve 2,80 m - 5,6 m arasında olduğu belirlenmiştir. Duvar yapımında 3 işletme yatay delikli tuğla, diğerleri blokbims kullanmışlardır. Ahırların 12'sinde duvarlar sıvalı ve boyalı iken 3 ahırda sıva ve boya yapılmamıştır. Ahırlarda beşik çatı tercih edilmiş olup 10 ahırda yalıtımlı panel ile kaplanırken 5 ahırda çatı yalıtımı yapılmamıştır. Ahırların tamamında taban beton ve betonarme yapılmış ve ahır tabanı uzun eksen boyunca %0 - 1 eğimli planlanmıştır. Yemleme 6 ahırda makine ile diğerlerinde ise manuel olarak yapılmaktadır. Makine ile yemleme yapılan ahırlarda yemlik bandı genişliği 420 cm ile 520 cm arasındadır.Diğer işletmelerin ahırlarındaki yemlik genişlikleri 50 - 100 cm arasındadır. Ahırlardaki serbest durak genişlikleri 100-150 cm arasında iken uzunlukları 200-250 cm arasındadır. Ahırlardan 12'sinde sağmal sürüde, 8'inde genç hayvanlar ve besi hayvanlarının yemleme düzenlerinde kilit sisteminin uygulandığı belirlenmiştir. Ahırların üçünde hayvan içme suyu barınak dışından sağlarken diğerlerinde barınaklarda yapılmakta olup ahırların 9'unda hayvan refahı ile ilgili ekipmanlar yetersizdir. Ahırlarda gübre temizliği 10 ahırda gübre sıyırıcılar yardımıyla yapılırken diğerlerinde manuel yapılmaktadır. Ahırların ulaşım olanakları, içme kullanma ve hayan içme suyu ile elektrik enerjisi bakımından önemli sorunları yoktur. Yem depolama alanları yeterlidir. Yapı elemanlarının ısı geçirme katsayıları; çatıda 0,35 - 0,59 kcal/m2 °C h, duvarlarda 0,53 - 1,10 kcal/m2 °C h, kapılarda 0,36 - 0,61 kcal/m2 °Ch, camla örtülü pencerelerde 1,55 - 4,3 kcal/m2 °C h arasındadır. Kış aylarında ahırların tamamında ahır içi bağıl nemini %65'de tutmak kaydıyla, minimum koşullar için ısı dengesinin sağlanabildiği, aynı bağıl nem koşullarında barınak içi sıcaklığını 10°C'de tutabilmek için ahırlarda 3267 - 20020 kcal/h düzeyinde ek ısıya ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Bütün ahırlar doğal havalandırma sistemi kullanmaktadır. Kullanılmış havanın barınağı terk ettiği nokta olan hava çıkış açıklıkları alanları büyüklükleri ise 7°C ve 10°C barınak içi sıcaklıklarında sırasıyla 8,85 m2 - 10,96 m2 ve 7,12 m2 - 8,92 m2 arasındadır. Mevcut havalandırma açıklıkları bu değerlere yeterli olabilecek düzeydedir. İncelenen ahırlarda pencere alanının ahır taban alanına oranı %8,24 - 10,77 arasında değişmektedir. Aydınlatma amacıyla flüoresans lamba kullanılmakta olup aydınlatma yoğunluğu 0,36 - 3,50 W/m2- 6,5 W/m2 arasındadır. 2019, 125 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the problems related to the structural and environmental situations of the shelter and their improvement possibilities of barns in dairy cattle farms established with the support of public institutions in Erzurum from 2009 to 2015, and to develop applicable dairy cattle plans for the region. This research was carried out on 15 farms from 25 farms established between 2009 and 2015 with the support of public institutions and organizations.Farm capacities range from 50 to 300 heads, while barn capacities range from 50 to 150 heads. While in dairy cattle farms, all of the stables were planned in closed free-stall system, the closed free-barn system was preferred in beef cattle barn. While the long axis of 9 of the barns was in the west - east direction, the long axis of 6 was planned in the north - south direction. Width, length and side wall heights of the barns were found between; 9,0 m to 26,0 m; 28,5 m to 85 m and 2.80 m to 5,60 m respectively. In the construction of the walls, 3 businesses used horizontal perforated bricks, others used blockbims. While 12 of the barns have interior and exterior plastered and painted walls, 3 barns have not been plastered or painted. Gable type roofs were preferred in the barns; 10 barns were covered with insulated panels, other 5 barns were not insulated. The base of all the barns is made of concrete and reinforced concrete and the base of the barn was planned with a slope of 0-1% along the long axis. Feeding was done by machine in 6 barns while manually in others. Feeding alley width is between 420 cm and 520 cm in the barns where the feeding is carried out via machine. The width of the feeders in the other barns is between 50 and 100 cm. While free stall widths in the barns are between 100 cm and 150 cm and lengths are between 200 and 250 cm. It was determined that the feeding headlock system was applied for milking herd in 12 barns and at the feeding systems for young animals and livestock cattle in 8 barns. While in three of the barns, animal drinking water is provided from outside, for the others it is done in the shelters and animal welfare equipment is insufficient in nine of them. While manure cleaning is carried out with the help of manure scraper system in 10 barns, it is done manually in the others. Barns do not have significant problems in terms of transportation facilities, drinking and utility and animal drinking water supply and electrical energy sources. Feed storage areas are sufficient. The main heat transfer coefficients of the structural elements vary between 0.35 - 0.59 kcal/m2 °C h on the roof, 0.53 - 1.10 kcal/ kcal/ m2°C h on the walls, 0.36 - 0.61 kcal/ kcal/m2 °C h on the doors, 1.55 – 4.3 kcal/m2 °C h on glass covered windows. It has been determined that in winter months, the heat balance can be achieved for minimum conditions provided that the relative humidity of the barns in all barns is kept at 65%, under the same relative humidity conditions; it has been found out that an additional heat at the level of 3267 - 20020 kcal/h is required in order to maintain the inside temperature of 10°C. All stables use natural ventilation. To kept the inside temperature of 7°C, for an 454 kg body weight, ventilation rate should be between 87.10 m3/h – 106.38 m3/h, and to kept the inside temperature 10°C, it should be between 70.87 m3/ h – 86.56 m3/ h. In addition, the air outlet openings areas sizes which is the spot where the used air leaves the shelter are at the 7°C and 10°C and inside temperatures are between 8.85 m2 – 10.96 m2 and 7.12 m2 – 8.92 m2 respectively. Existing ventilation openings are sufficient to meet these values. The ratio of the window area to the barn floor area varies between 8.24–10.77% in the investigated barns. Fluorescent lamps are used for lighting purposes and the lighting intensity is between 0.36 - 6.5 W/m2. 2019, 125 pages