Türkiye Türkçesinde ünlemler ve işlevleri (1995-2015)
Exclamations and their functions in Turkey Turkish (19915- 2015)
- Tez No: 561723
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesinde Ünlem, Ünlemlerin Tanımı ve Tasnifi, Kapsamı, Anlam Özellikleri, Kökeni
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Yazılı ve sözlü anlatımda özel bir yeri ve işlevi olan ünlemler, dilimizdeki sözcük türlerindendir. Ünlemler duyguları en yalın şekilde anlatmaya yardımcı olur. Türkiye Türkçesindeki ünlemleri Modern Türk Edebiyatında 1995 ( son yirmi yıl) ve sonrasında yazılmış roman, hikaye, deneme, anı kitaplarında belirlediğimiz ünlemlerden yola çıkarak görüşlerimizi ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda ünlemleri terim ve tanımı, ünlemlerin sözcük türleri içindeki tasnifi ve kapsamı, ünlemlerin kendi içindeki tasnifi, ünlem olan sözcüklerin tespitini metin bağlamında ele aldık. Taradığımız eserlerde tespit ettiğimiz ünlemlerin ses, biçim, köken ve anlam özelliklerini dil bilgisi yöntemleri ile tespiti ve sınıflandırılarak değerlendirme esasına dayanmaktadır. Yapılan bu çalışmanın edebiyat ve bilim dünyasına katkı sağlayacağı ve ünlemler üzerine yapılan çalışmalara kaynak olacağı kanısındayız .
Özet (Çeviri)
Exclamations are parts of speech that have a special role and function in written and verbal expression in our language. They contribute to expressing emotions in the most plain way. In this study, we have tried to put forward our opinions of Turkey Turkish exclamations based on the exclamations we have identified from the novels, stories, essays, memoirs written in Modern Turkish Literature in 1995 and later ( the last 20 years). In addition, based on the context of the text, we discussed the concept and the definition of the exclamations, the classification and the scope of the exclamations within parts of speech, the classification of the exclamations within themselves and the identification of exclamation words. The sound, form, origin and semantic features of the exclamations we have specified are identified based on grammatical methods, classified and evaluated. It is believed that that this study will contribute to the world of literature and science and will be a source for the future research into exclamations.