Yetişkinler ve adölesanlar için aktivite anketi'nin Türkçe'ye uyarlanması, geçerlilik ve güvenilirliğinin incelenmesi
Adaptation of activity questionnaire for adults and adolescents to Turkish, investigation of validity and reliability
  1. Tez No: 562277
  2. Yazar: AKIN SÜZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇİNAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkinler ve Adölesanlar için Aktivite Anketi, Geçerlilik, Güvenilirlik, Türkçe uyarlanması, Fiziksel aktivite, Activity Questionnaire for Adults and Adolescents, Validity, Reliability, Adaptation to Turkish, Physical activity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, farklı yaş gruplarında fiziksel aktivite seviyelerini değerlendirmek amacıyla geliştirilen Yetişkinler ve Adölesanlar için Aktivite Anketi'ni (YAAA) Türkçe'ye uyarlamayı, geçerlilik ve güvenilirliğini araştırmayı amaçladı. Çalışmaya yaş ortalaması 19.21±8.28 yıl olan, günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan bir bedensel engellilik ya da hastalığı olmayan ve gönüllü olan 124 birey dâhil edildi. YAAA'nın Türkçe'ye uyarlanması, kültürler arası uyarlama çalışmaları için Amerikan Ortopedi Cerrahları Birliği (AAOS) tarafından önerilen protokol takip edilerek yapıldı. Çalışmaya dâhil edilen bireylere sosyo-demografik bilgileri kaydedildikten sonra YAAA'nın; kriter geçerliliğinin araştırılması için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu (UFAA-Kısa) uygulandı, yapı geçerliliğinin araştırılması için akıllı telefon pedometre uygulamasından (Samsung Health®) 2 hafta boyunca adım sayısı takibi yapıldı, test-tekrar test güvenilirliğinin araştırılması için YAAA, 2 hafta arayla 2 kez uygulandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p ≤0.05 alındı ve verilerin analizi için SPSS (ver. 24) programı kullanıldı. Tüm kişilerde; toplam ve ölçek alt madde (sedanter, hafif, orta ve şiddetli) fiziksel aktivite skorlarının sınıf içi korelasyonlarının yüksek olduğu saptandı. YAAA'nın toplam ve ölçek alt madde fiziksel aktivite skorlarının UFAA-Kısa toplam fiziksel aktivite skoru ile kriter geçerliliği doğrulandı. Bu çalışma ile YAAA'nın toplam ve ölçek alt madde fiziksel aktivite skorlarının UFAA-Kısa'nın toplam fiziksel aktivite skoru ile kriter geçerliliğine sahip, güvenilir ve hem adölesan hem de yetişkin kişilerde fiziksel aktivite değerlendirmesi için kullanılabilir bir anket olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the validity and reliability of the Turkish version of the Activity Questionnaire for Adults and Adolescents (AQuAA), which was developed to evaluate physical activity levels in different age groups. The study included 124 volunteers with a mean age of 19.21 ± 8.28 years without any physical disability or disease restricting their daily living activities. Adaptation of Turkish version of AQuAA was carried out following the protocol proposed by the American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) for cross cultural adaptation studies. After the socio-demographic information was recorded to the individuals included in the study, International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-Short) was applied to investigate the AQuAA's criterion validity, the number of steps was followed for 2 weeks from the smart phone pedometer application (Samsung Health®) to investigate the AQuAA's construct validity, investigate to test-retest reliability, AQuAA was applied 2 times with 2-week intervals. Statistical significance level was taken as p ≤0.05 and SPSS (ver. 24) program was used for data analysis. In all people; total and subscale (sedentary, mild, moderate and severe) physical activity scores were found to be high intra class correlations. The criterion validity of total and subscale physical activity scores of AQuAA and IPAQ-Short total physical activity scores were confirmed. In this study, the total and subscale physical activity subscore of AQuAA had a criterition validity and were found to be reliable with the total score of IPAQ-Short. In addition, it is found that AQuAA is useable for asssessment of physical activity both adolescents and adults.