Türkiye'de yerel halkın Suriyelilere yönelik bakış açısının incelenmesi
Reviewing the perspectives of local community on Syrians in Turkey
  1. Tez No: 562302
  2. Yazar: SAVAŞ GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DAŞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Suriyeli, Mülteci, Yerel Halk, Perception, Syrian, Refugee, Local People
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmanın Amacı: 2011 yılında Suriye'de başlayan iç karışıklıklar sonrasında 3.6 milyondan fazla Suriyeli Türkiye'ye göç etmiştir. Bu araştırma Türkiye'ye gelen Suriyelilerin Türkiye'ye etkisi ve yerel halkın bu bağlamda gelişen bakış açısını araştırmaktadır. İki toplum arasında sorun yaratan noktaların tespit edilmesi, sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarının doğru müdahalesiyle toplumsal kabulün kolaylaşması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın hedef kitlesini yerel halk oluşturduğu için yerel halkın algısını değerlendirmek için kendilerine anket formu uygulanmıştır. Araştırma kapsamında kısa zamanda daha çok kişiden veri toplayabilmek için nicel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Nicel araştırma yöntemi tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise yerel halkın algısını belirleyen alanları daha net belirlemektir. Araştırma Suriye sınırına yakın illerde kampları olan 10 il içerisinden en fazla Suriyeli nüfusa sahip 5 ilde (Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa) yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki her ilde çeşitli yaş, meslek, cinsiyet ve eğitim durumundaki 50'şer kişiyle görüşülmüştür. Bulgular: Araştırmanın verilerini analiz etmek için Statistical Package For The Social Sciences (SPSS)-Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programından faydalanılmıştır. Frekans tablolar ve çapraz tablolar kullanılarak yerel halkın Suriyelilere yönelik bakış açıları değerlendirilmiştir. Bu kapsamda katılımcıların %74'ü gündelik hayatlarında Suriyelilerle çok veya çok fazla karşılaşmaktadır. Katılımcıların %80.4'ü özellikle sağlık hizmetlerine başvururken Suriyelilerle karşılaştığını ve bunların da %84'ü Suriyelilerden dolayı sağlık hizmeti almakta zorluk yaşadığını ifade etmiştir. Katılımcıların %63.2'si Suriyelilerin Türkiye'de kalmalarını yanlış veya çok yanlış değerlendirmekte ve %86.8'i vatandaşlık verilmemesi gerektiğini düşünmektedir. Katılımcıların %64'ü Suriyelilerden dolayı güvenlik kaygısı, %73.2'sinin ise gelecek kaygısı duydukları tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre Suriyelilerin Türkiye'ye etkisi bağlamında yerel halkın da Suriyelilere yönelik olarak olumsuz bakış açısı geliştirdiği görülmektedir. Ancak iki toplum arasındaki ilişki düzeyi arttıkça kabul düzeyi artmakla birlikte doğru ve kapsayıcı politikalar ve müdahaleler yapılmadığı için kabulün yanı sıra yeni sorunların da doğduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of Study: More than 3.6 million refuges have migrated to Turkey, after internal conflict which started in Syria in 2011. This study researches the impact of refuges and local people's growing perception in this regard. It is aimed determine the points that cause between the two societies to facilitate the societal acceptance by accurate intervention of social services institutions and organizations. Material and Method: As the local population formed the target group of the study, the questionnaire was applied to evaluate the perception of the local population. In order to collect data from more people in short time, quantitative research method preferred. Another reason for choosing quantitative research method is classify the areas that determine the perception of local people more clearly. The study was conducted in 5 provinces (Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa) that the highest number of Syrian refugee camps in 10 provinces located near Syrian border. In scope of the study, 50 people in various age, occupation, gender and education status in each province interviewed. Findings: Statistical Package For The Social Sciences (SPSS) program was used for analyses the study data. Using sequential tables and cross tables, perceptions of local people towards to Syrians were evaluated. More than 74% of interviewee encounters with Syrian refugees in daily life. 80.4% of the interviewees stated that they had encountered Syrian refugees in their application to health services and 84% of them experienced difficulties in receiving health services due to Syrian refugees. 63.2 % of the interviewees assessed that Syrians staying in Turkey is wrong or very wrong and 86.8% of the interviewees stated that citizenship should not be given. 64 % of the interviewees were concerned about security and 73.3 % of the interviewees were concerned about future due to Syrian refugees. Conclusion: According to the study, in the context of Syrian refugees to impact Turkey, local people develop negative perceptions towards these refugees. However, as the level of the relationship between the two societies grow, the level of acceptance increased, and since there are no correct and inclusive policies and interventions, new problems emerged as well.