Feeding electricity ring grids with minumum interruption using relay coordination scenarios under interruption conditions
Elektrik dağıtım ring şebekelerinin kesinti durumlarında, röle koordinasyon senaryoları kullanılarak asgari kesinti süresi ile beslenmesi
  1. Tez No: 562481
  2. Yazar: İRFAN DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UĞRAŞ CUMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Röle koordinasyonu, bulanık mantık, ring şebeke, Relay coordination, fuzzy logic, ring networks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Elektrik dağıtım şebekesinde kısa devre arızası olması durumunda, arızaya yakın devre kesicisinin uzak devre kesicisinden daha erken açmasına röle koordinasyonu denir. Enerjilendirme rejiminin değişebileceği şebekelerde, röle koordinasyonu güncel tutulmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen elektrik kesintileri meydana gelir. Bu tezde, istenmeyen elektrik kesintilerini önlemek için bulanık mantık metodolojisi kullanılarak röle koordinasyonunun dinamik bir durumda tutulması amaçlanmıştır. Sistem PSCAD programında simüle edilmiş ve gerçek bir şebeke ile çok yakın değerler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the event of a short-circuit failure in the electricity distribution grid, the early trip of the circuit breaker close to the fault from the remote circuit breaker is called relay coordination. In grids where the energizing regime may change, relay coordination should be kept up to date. Otherwise undesired electricity outages will occur. In this thesis, it is aimed to keep the relay coordination in a dynamic state by using fuzzy logic methodology in order to prevent undesired electricity outages. The system was simulated in the PSCAD program and very close values are obtained with a real grid.