Mehmet Seyda'nın roman ve hikayelerine psikanalitik bir bakış
A psychoanalytic view to the novels and stories of Mehmet Seyda's
  1. Tez No: 562521
  2. Yazar: HAZAL AKYAPI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanaliz, Freud, Mehmet Seyda
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Psikoloji dalıyla yakından ilgili olan psikanaliz diğer bilim dallarında da yer almıştır. Özellikle edebiyatta, yazar ve şairlerin bilinçdışının edebi esere nasıl yansıdığının bulunması, eserin arka planında yer alan gerçekliğin ortaya çıkarılmasından dolayı önemli bir teknik olarak günümüzde de kullanılmaktadır. Yazarın eserine kendinden izleri ne kadar yansıttığı, edebi eseri nasıl yarattığı ve ne için yazdığı okuyucular ve araştırmacılar tarafından merak edilen sorulardandır. Bu çalışmada Mehmet Seyda'nın kendi hayatını anlattığı nehir roman özelliği gösteren Yaş Ağaç, Bir Gün Büyüyeceksin, İhtiyar Gençlik, Cinsel Oyun, Yanartaş 1, Yanartaş 2, Süeda Hanım'ın Ortanca Kızı adlı romanları ve bazı karakterlerine kişiliğini yansıttığını tespit ettiğimiz Garnizonda Bir Olay, Kör Şeytan ve Hikâyeler 1-2 adlı kitaplarında yer alan hikâyeleri psikanalitik bir bakış açısıyla inceleyerek yazar ve eserleri arasında okuyucuyu aydınlatacak bir bağ kurmaya çalıştık. İlk bölümde psikanalizin doğuşu ve Sigmund Freud'un kuramlarıyla ilgili bilgiler verilmiş, ikinci bölümde ise bu kuramlar, romanlar ve hikâyeler üzerinde kanıtlanmaya çalışılmıştır. Mehmet Seyda'nın kendisinin de ifade ettiği gibi hayat hikâyesini anlattığı eserleri Freudyen bir bakış açısıyla incelenmeye uygun bulunmuş, eserlerinde yer alan cinsellik, aşk, saldırganlık, benlik, Oedipus kompleksi gibi kavramlar üzerinde araştırma yapılmıştır. Eserlerindeki karakterle yazarın hayat hikâyesi karşılaştırılmış ve birçok benzerlik tespit edilmiştir. Sonuç olarak; yazarın bilinçdışının eserlere yansıdığı görülmüş, bu tespitlerle eserlerin arka planında yer alan düşünceler açığa çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
Psychoanalysis, which is closely related to psychology, has also appeared in other branches of science. Especially in literature, the way in which writers and poets' unconsciousness reflected in literary works is also used today as an important technique because of the fact that the background of the work is revealed. How much the author reflects self-tracks on his work, how he creates the literary work, and what the wrote for, are the questions about what the readers and the writers are curious. In this study, Mehmet Seyda's novels, in which he tells about his own life, Young Tree , You'll Get Old One Day, Old Youth, Sexual Play, Burning Stone 1, Burning Stone 2, Mrs Sueda's Middle Daughter, and also in some others ( An event in the Garrison, Blind Devil and ve Stories 1-2 ) we have seen that he reflects his own personality, which we have examined from a psychoanalytic point of view and we have tried to establish a connection between the writer and his works that would illuminate the reader. In the first part, information on the birth of psychoanalysis and the theories of Sigmund Freud have been given and In the second part, these theories, novels and stories have been tried to be proved. As Mehmed Seyda expressed himself, his works about life story were found suitable to be examined by a Freudian perspective and the concepts such as sexuality, love, aggression, individualism, Oedipus complex in his works have been studied. The characters in his works were compared with the author's life story and many similarities have been found. As a result; it has been seen that the writer's unconscious reflected on the works and with these determinations the thoughts in the background of the works have been brought into view.