Nesrin Kazankaya'nın oyunları üzerine bir inceleme
A study on Nesrin Kazankaya's plays
  1. Tez No: 562522
  2. Yazar: MURAT YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nesrin Kazankaya, Tiyatro, Tiyatro İncelemesi, Nesrin Kazankaya, Theatre, Theatre Study
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Tiyatro Pera'nın kurucusu Nesrin Kazankaya kendi tiyatrosunda sahneleyebilmek için yazdığı ilk oyunu Seyir Defteri ile yazarlığa başlar. Ardından oyunlar yazmaya hız kesmeden devam eder. Yazarın 11 eseri bulunmaktadır. Bu çalışmada yazarın Mitos Boyut Tiyatro Yayınları tarafından basılan eserleri incelenecek. Bu çalışma“Birinci Bölüm: Nesrin Kazankaya'nın Oyunlarının Yapı ve Muhteva Bakımından İncelenmesi”,“İkinci Bölüm: Eserlerin Genel Özellikleri”ve“Üçüncü Bölüm: Nesrin Kazankaya'nın Eserlerinde Dil, Anlatım ve Üslup”olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Nesrin Kazankaya'nın basılı olan oyunları ele alınmış, muhteva ve yapı bakımından metinlerden hareketle incelemesi yapılmıştır. İkinci bölümde Nesrin Kazankaya'nın oyunlarının yapı ve muhteva bakımından genel özellikleri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde Nesrin Kazankaya'nın eserleri dil, anlatım ve üslup bakımından incelenmiştir. Çalışmamızın sonuna, yazarın oyunlarının sahnedeki fotoğrafları ve yazarla yaptığımız röportaj;“Sonuç”kısmı ve tez boyunca yararlanılan kaynaklar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nesrin Kazankaya, founder of Pera Theatre, starts authoring with her first play 'Seyir Defteri', which she wrote to stage in her own theatre, and then continues writing plays without stalling. The author has 11 pieces. In this study, we will analyse her works published by Mitos Boyut Theatre Publishing. This study consists of three chapters; the first one being“The study on Nesrin Kazankaya's plays in terms of structure and contents, the second one being ”General Features of the Works“ and the third one being ”Language, Narration and Style in Nesrin Kazankaya's works“. In the first chapter, published plays by Nesrin Kazankaya have been studied and analysed in terms of contents and structure based on texts. In the second part, general features of Nesrin Kazankaya's plays have been reviewed in point of contents and structure. In the third part, Nesrin Kazankaya's works have been studied with regards to language, narration and style. Photographs showing the author's plays on stage, our interview with the author, ”Conclusion" part in order to reveal the general evaluation of the plays and the sources utilized throughout the writing process of the thesis have been appended to our study.