Ratlarda testiküler torsiyon/detorsiyon hasarına karşı allopurinol ve trolox'un koruyucu etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the protective effects of allopurinol and trolox against testicular torsion/detorsion damage in rats
- Tez No: 562792
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF NERGİZ, PROF. DR. AYFER AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, Testis, Torsiyon/Detorsiyon, Apoptoz, Kaspaz-3, Rat, Testis, Torsion/Detorsion, Apoptosis, Caspase-3
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ratlarda testis torsiyon/detorsiyon modeli uygulayıp iskemi/reperfüzyon ile testiste şekillenen testis hasarına karşı allopurinol ve trolox'un koruyucu etkinliğinin araştırılması hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 28 adet Sprague Dawley cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar 4 eşit gruba ayrıldı. 1) Kontrol grubu, 2) Torsiyon/Detorsiyon grubu. Bu gruptaki hayvanlara 5 saat süreyle sol testis torsiyonu 2 saat süreyle reperfüzyon uygulandı. 3) Torsiyon/Detorsiyon+Allopurinol grubu. Bu gruptaki hayvanlara grup 2'de uygulanan cerrahi işlemler gerçekleştirildi ve allopurinol enjeksiyonu yapıldı. 4) Torsiyon/Detorsiyon+Trolox grubu. Bu gruptaki hayvanlara 2. gruptaki hayvanlara uygulanan işlemler gerçekleştirilip trolox enjeksiyonu yapıldı. Sakrifiye sonrası kanda MDA düzeyine bakıldı. Testis dokularında ise histopatolojik değerlendirme, Johnsen skorlaması, Procaspase-3, Cleaved Caspase-3, PCNA immunohistokimya ve Apoptotik indeks (AI) için TUNEL-Assay uygulandı. Bulgular: Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında T/D grubunda MDA düzeyinin, cleaved caspase-3 ekspresyonu'nun, AI'in arttığı, PCNA eskpresyonu ve Johnsen skorlamanın düşüş gösterdiği, procaspase-3 ekspresyonu'nun ise benzer olduğu tespit edildi. T/D+A grubunda histopatolojik hasarın kısmen ortadan kalktığı görüldü. MDA düzeyinin, cleaved caspase-3 ve PCNA ekspresyonunun, AI'in ve Johnsen skoru'nun Kontrol ve T/D grupları arasında bir değer aldığı, procaspase-3 ekspresyonu'nun ise kontrol grubuna benzer olduğu tespit edildi. T/D+T grubunda ise histopatolojik harabiyetin büyük oranda ortadan kalktığı, MDA düzeyinin, procaspase-3, cleaved caspase-3, PCNA ekspresyonunun, AI ve Johnsen skorunun kontrol grubuyla benzer olduğu tespit edildi. Sonuç: Trolox'un T/D'un neden olduğu testis hasarını azalttığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the protective effects of allopurinol and trolox on the testicular damage in a testicular torsion/detorsion model in rats. Materials and Methods: 28 Male Sprague – Dawley rats used in this experiment were separated into 4 equal groups. 1) Control group. 2) Torsion/Detorsion (T/D) group. In this group, rats were exposed to left testicular torsion for 5 hours and reperfusion for 2 hours. 3) Torsion/Detorsion + Allopurinol (T/D+A) group. This group had the same surgical procedures in the second group and i.p. allopurinol (200 mg/kg) was administered. 4) Torsion/Detorsion + Trolox (T/D+T) group. This group had the same procedures in the second group and i.p. Trolox (50 mg/kg) was administered. After the surgical procedures, the rats were sacrificed and blood samples were obtained to measure malondialdehyde (MDA) levels. The testicles were taken to make histopathologic examinations, Johnsen score, to assess procaspase-3, cleaved caspase-3 expressions. PCNA immunohistochemistry and TUNEL-Assay were executed to evaluate the apoptotic index (AI). Results: In the T/D group, MDA levels, cleaved caspase-3 expressions, and AI were higher while PCNA expressions and Johnsen scores were lower and procaspase-3 expressions were similar compared to the control group. In the T/D+A group, the histopathologic damage was partially disappeared. The MDA levels, cleaved caspase-3, and PCNA expressions, AI and Johnsen scores were between the values of the control and T/D group while the procaspase-3 expressions were similar to those of the control group. The histopathologic damage was almost reversed in the T/D+T group and the MDA levels, procaspase-3, cleaved caspase-3, PCNA expressions, AI and Johnsen scores were found similar to the control group. Conclusion: Trolox was found efficient in reducing testicular T/D damage.