Malatya ili Karakaya barajı kurtarma kazıları kapsamında çıkarılan hayvan kemiklerinin incelenmesi
Investigation of animal bones under the rescue excavation of Karakaya dam in Malatya
  1. Tez No: 563341
  2. Yazar: FATİH KERİM ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FADİME SUATA ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Arkeoloji, Anthropology, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Değirmentepe Höyük, Cafer Höyük, Paleoantropoloji, Odontoloji, Beslenme, Degirmepe Höyük, Cafer Höyük, Paleoanthropology, Odontology, Food
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Malatya İli Karakaya barajı kurtarma kazıları kapsamında gerçekleştirilen kazılar Değirmentepe Höyük, Cafer Höyük, İmamoğlu Höyük, Köşkerbaba Höyük ve Pirot Höyük'ten oluşmaktadır. Cafer Höyük; Malatya'nın 40 km kadar kuzeydoğusunda, Değirmendere kıyısında yayvan yükselti üstünde orta büyüklükte bir höyüktür. Bu höyükteki kazı çalışmaları, 1979-1986 yılları arasında Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) tarafından Prof, Jacques Cauvin başkanlığında yapılmıştır. Cafer Höyük ün uyarlanmış radyoaktif yaşı MÖ 8.450-7.180 olarak tarihlendirilmektedir. Doğu Anadolu'da ilk yerleşim merkezlerinden birisi olan Değirmentepe Höyük ise; Malatya ilinin yaklaşık 23 kilometre kuzeydoğusunda Battalgazi ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Değirmentepe Höyük kazıları 1978-1987 yılları arasında Prof. Dr. Ufuk Esin başkanlığında yapılmıştır. Değirmentepe Höyük'ünün radyoaktif yaşı MÖ 5900-4300 olarak tarihlendirilmektedir. Çalışmanın konusunu Cafer Höyük ve Değirmentepe Höyük kazılarında çıkarılan karasal memeli gruplarına ait hayvan kemikleri ve dişlerine ait materyaller oluşturmaktadır. Bu çalışma ile Cafer Höyük ve Değirmentepe Höyük kazılarında yüzeye çıkarılan hayvan kemikleri ve dişleri taksonomik açıdan analiz edilerek Artiodactyla, Perissodactyla ve Proboscidea takımları tanımlanmıştır. Odontolojik özellikleri bakımından da incelenen bu memeli takımlarının, beslenme ve yaşam şekilleri göz önünde bulundurularak habitatları hakkında yorumlar yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The excavations carried out within the scope of the Karakaya dam salvage excavations in Malatya consist of Degirmmentepe Höyük, Cafer Höyük, Imamoğlu Höyük, Köşkerbaba Höyük and Pyrot Höyük. Cafer Höyük; 40 km northeast of Malatya, on the rise of yayvan on the coast of Değirmendere is a mid-sized Höyük. The excavations at this mound were carried out by the French National Scientific Research Centre (CNRS) between 1979-1986 under the leadership of Prof. Jafer Höyük's adapted radioactive age is dated to 8.450-7.180 BC. Degirmentepe Höyük, one of the first settlement centers in eastern Anatolia, is located within the boundaries of Battalgazi district, about 23 kilometers northeast of Malatya province. Değirmtepe Höyük excavations between 1978-1987 between Prof. Dr. It was chaired by Horizon Esin. The radioactive age of Degirmepe Höyük is dated to 5900-4300 BC. The subject of the study is animal bones and dental materials belonging to terrestrial mammal groups unearthed during Cafer Höyük and Degirmepe Höyük excavations. In this study, animal bones and teeth unearthed in Cafer Höyük and Değirmentepe Höyük excavations were analyzed in taxonomical terms and the Artiodact, Perissodact and proboscidea teams were identified. These mammalian teams, which were examined in terms of odontological characteristics, tried to make comments about their habitats by considering the feeding and life forms.