Konstrüktivizm sanat anlayışının tiyatroya yansıması ve Shakespear'in On İkinci Gece adlı oyununun kostüm tasarımı
The reflection of constructivism movement on theater and the costum design of Shakepear's Twelfth Night Play
  1. Tez No: 563464
  2. Yazar: NAGİHAN TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SÜREYYA TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Konstrüktivizim, Elizabeth Dönemi, Tiyatro, Kostüm, Shakespeare, On İkinci Gece, Constructivism, Elizabethan Period, Theater, Costume, Shakespeare, Twelfth Night
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Konstrüktivizm, modern sanatla beraber 20. Yüzyılın başlarında ortaya çıkan, tüm dünyada etkileri görülen önemli bir sanat hareketidir. Çalışmanın birinci bölümünde, Konstrüktivist sanat anlayışı, farklı sanat disiplinlerindeki etkileri ile birlikte ele alınarak incelenmiştir. İkinci bölümde, Shakespeare ile Elizabeth Dönemi incelenerek, Elizabet çağı tiyarosu ve kostüm anlayışı bağlamında konuya ilişkin yorumlamalar da bulunulmuştur. Son bölümde ise, Konstrüktivizm ile Elizabeth Dönemi harmanlanarak yeni bir kostüm anlayışı elde edilmiştir. ' On İkinci Gece ' adlı oyunun öz ve biçim özellikleri ele alınarak incelenmiştir. Bu iki dönemin tüm özellikleri göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirmeler sonucunda konstrüktvist çizimler tasarlanmış konuya ilişkin yorumlamalara yer verilmişitir. İncelenen karakterin tüm yapısal özellikleri ile Konstrüktivsit anlayışı destekleyen alternatif malzemeler doğrultusunda kostüm uygulaması tasarlamış, Elizabeth çağının biçimselliği yansıtılmış, değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Constructivism is an important art movement that emerged at the beginning of the 20th century with modern art. In the first chapter of the study, constructivist understanding of art is examined with its effects on different art disciplines. In the second chapter, Shakespeare and Elizabethan Period were examined and interpretations were made in the context of Elizabethan theater and the understanding of costume. In the last chapter, a new costume concept was revealed by combining the aspects Constructivism and Elizabethan Period. The essence and form characteristics of the play Twelfth Night are analyzed. As a result of the evaluations made considering all the features of these two periods, constructivist drawings were interpreted on the subject. Through alternative materials that support the understanding of Constructivism with all the structural features of the studied character, a costume design was practiced and the formalism of the Elizabethan age was reflected and evaluated.