İçsel büyüme ve AR-GE harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkisi: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler'in panel veri analizi ile incelenmesi
The effects of internal growth and r & d expenditures on economic growth: Analysis of advanced and developing countries with panel data analysis
- Tez No: 563463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: AR-GE, Ekonomik Büyüme, Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler, Panel Veri Analizi, R&D, Economic Growth, Developed and Developing Countries, Panel Data Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
AR-GE faaliyetleri ekonominin itici gücü olarak büyük rol oynamaktadır. 1980 yıllarından günümüze kadar içsel büyüme teorileri AR-GE faaliyetlerinin ekonomik büyümedeki önemini ortaya koymaktadır. Yapılan bu bilimsel çalışma ile gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler için AR-GE harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki hem teorik hem de ampirik olarak incelenmiştir. Teorik olarak, AR-GE çalışmalarının ekonomide büyük yere sahip olduğu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini iyileştirmeleri için AR-GE faaliyetlerine önem vermeleri gerektiği bulgusu elde edilmiştir. Bu bilimsel çalışma ile bilim ve teknoloji, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik dönüşümünü ve sürdürülebilir büyümesini etkilediği ve teknolojik gelişimin AR-GE faaliyetlerinden kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır. Yani sürdürülebilir ekonomik büyümeyi başarabilen ülkeler, büyük miktarda kaynağı AR-GE faaliyetleri ve yenilik için kullanmaktadırlar. Çünkü teknolojik gelişme, yalnızca AR-GE faaliyetleri ile görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Research and Development (R-D) activities play a major role as the driving force of the economy. From 1980 to the present, the theories of internal growth reveal the importance of R-D activities in economic growth. With the scientific study, the relationship between R-D expenditures and economics growth for developing and developed countries has been examined both theoretically and emprically. Theoretically, it has been found that R-D activities have a great place in the economy and especially developing countries should attach importance to R-D activities in order to improve their economies. With the scientific study, it has been conclued that Science and technology attect the economic transformation and sustainable growth of developed and developing countries and that technological development results from R-D activities. In other words, countries that are able to achieve sustainable economic growth use a large amount of resources for R-D activities and innovation. Because technological development is seen only through R-D activities.