Uluslararası Mülteci Hukukundaki gelişmeler ışığında Türkiye örneğinin değerlendirilmesi
Evaluation of Turkey in the light of developments in International Refugee Law
- Tez No: 563733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP ENGİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Mülteci Hukuku, 6548 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Avrupa Ortak Sığınma Sistemi, Mülteci Krizi, Silahlı Çatışmalar, Ayrım Gözetmeyen Şiddet, International Refugee law, Foreigners and International Protection Act Numbered 6458, Common European Asylum System, Refugee Crisis, Armed Conflicts, Indiscriminate Violence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada uluslararası mülteci hukukundaki normlar ile sığınmacıların korunmasına yönelik oluşturulan koruma türlerinin incelenmesi hedeflenmektedir. Mevcut mülteci krizi bağlamında ortaya çıkan problemlerin kalıcı bir çözümü için halihazırdaki uluslararası mevzuatın etkililiği değerlendirilerek Türk hukukundaki sığınma sistemi bu doğrultuda mercek altına alınmaktadır. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde göç ve mülteci hukukundaki temel kavramlar ile yabancıların ülkeye kabulünde devletlerin politikaları izah edilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümü uluslararası mülteci hukukunu oluşturan temel mevzuat ile koruma türlerinin detaylı bir incelemesine ayrılmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise uluslararası mülteci hukukundaki son gelişmelere dair değerlendirmeler yapılmakta ve Türk hukukundaki sığınma sistemi hakkında bilgi verilerek sorumluluk paylaşım mekanizmaları çerçevesinde mülteci krizi için kalıcı çözüm imkânları araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aims at analysing norms in international refugee law and the types of protection that was created for protecting asylum seekers. The scope of the study is essentially about examining whether current international legislation is effective in order to achieve a durable solution for the problems which was resulted from refugee crisis and asylum system in Turkish Law will be evaluated within this framework. To this end, it will be explained basic concepts in migration and refugee law and government policies concerning the admission of foreign nationals in the first chapter of the study. The second part of the study will comprehensively examine main legislation that embodies in refugee law and the types of protection. Finally, it will be evaluated recent developments regarding international refugee law and endeavour to respond the question of whether to be reached permanent solutions pursuant to responsibility sharing mechanisms by clarifying asylum system in Turkish law in the last chapter.