İlahi dinlerde düşüş: Adem örneği
The fall in divine religions: The sample of Adam
- Tez No: 563782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Âdem, Havva, İlk İnsan, Cennet, Şeytan, Hayat Ağacı, Düşüş, Kur'an, Kitab-ı Mukaddes, İncil, Tevrat, Adam, Eve, first Human, heaven(Jannah), Satan, Tree of life(etz chaim), The Fall, Quran, Bible, Torah
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yeryüzünde var olan ilk insana dair inanç ve kabuller farklı din ve mitolojilerde yer bulmuştur. Mitoloji ve efsanelerden de öte ilahi dinlerin ayrı bir önem atfettikleri ilk insan ve kıssası kutsal metinlerde azımsanmayacak şekilde yer almaktadır. Bu bağlamda Yahudilik'te, Hristiyanlık'ta ve İslam'da ilk insan Âdem'in yaratılışı, cennete konulması, Havva'nın yaratılması, şeytanın hileleri sonucunda cennetten düşmeleri ve Âdem ile Havva'nın dünya hayatlarının anlatımı çerçevesinde çok geniş bir literatür oluşmuştur. Bu çalışmada sadece ilahi dinlerde (Yahudilik, Hristiyanlık, İslam) ilk insan Âdem ile Havva'nın yaratılışı, cennet hayatı, cennetten çıkarılması ve dünya hayatına değinilmiştir. Konu ele alınırken mümkün mertebe her dinin öz kaynaklarını kullanmaya ve dinler arasındaki bu konudaki görüş farklılıklarına objektif bir şekilde değinilmeye gayret edilmiştir. Çalışmanın sonunda konuyla ilgili her üç ilahi dinin konumuza dair bizde hâsıl olan fikirlerine değerlenilmiştir.
Özet (Çeviri)
The belief and assumptions about the first humanbeing on the Earth have taken parti in different mythologies and religions. The first humanbeing and his parable that attach a special importance of the other divine religions rather than mythologies and legends have considerably taken part in the divine copies. In this regard, the creation of the humanbeing Adam, being put Eden, the creation of Eve, the fall down Eden as a result of tricks of Satan, and within the frame a telling of Earth lifes of Adam and Eve in Judais, Christianity and Islam has occured a very large literature. In this our master thesis study, we mentioned the creation of the first humanbeing Adam and Eve, their Eden life, and their being expelled from Eden in only divine religions (Judaism, Christianity, Islam). As we discuss the topic, we tried to use the equity of every religions as much as possible and objectively mention the differences among religions about this topic. At the end of our study, we evaluated the ideas that we have about our topic of every three divine religions relevant to matter.