Eğitim kurumları iç ortam tozlarında ağır metal konsantrasyonlarının incelenmesi ve risk değerlendirilmesi
Investigation of heavy metal concentrations and internal assessment of internal dust in educational institutions
- Tez No: 563946
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, çocuk sağlığı, iç ortam hava kalitesi, ortam şartları, Child health, dust, heavy metals, indoor air quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Özet: İnsan sağlığının yanı sıra yaşam kalitesini de önemli ölçüde belirleyen, hava kalitesini bozan tipik kirleticiler bulunmaktadır. Bu kirleticiler dış ortamlarda yaygın olmakla birlikte iç ortamlarda da sağlık açısından tehdit oluşturmaktadır. Bunların izlenmesi ve kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu çalışmada eğitim kurumlarında iç ortam tozlarında ağır metallerin tespiti ve sağlık açısından riskleri değerlendirilmiştir. Arsenik, kurşun, cıva, kadmiyum gibi yoğunlukları nedeniyle farklı adlandırılan ağır metallerin tespiti yapılmış, özellikle çocuklar üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Vakitlerinin çoğunu bu ortamlarda geçiren çocuklar bu kirleticilere maruz kalmakta, bu tip kirleticiler öğrenme ve yetişme dönemlerinde tehdit oluşturmaktadır. Yapılan çalışmada Konya ili genelinde belirlenen okullardan alınan örneklerden elde edilen veriler ile beraber ortam şartları, öğrenci sayısı, kişi başına düşen alan, sıcaklık, nem gibi faktörler de göz önüne alınarak sağlık açısından risk değerlendirilmesi yapılmıştır. Kirletici kaynakların sebepleri ve alınması gereken önlemler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Indoor air quality, an important indicator of public health, affects not only human health but also the quality of life. There are typical pollutants which are widespread in outdoor environment and threaten to health in indoor environment that degrade the quality of the air. They need to be monitored and controlled. In this study, the risks of heavy metal detection and health in indoor dusts were evaluated in educational institutions. Arsenic, lead, mercury, cadmium and other heavy metals have been identified due to their densities, especially the effects on children have been determined. Children who spend most of their time in these environments are exposed to these pollutants, and such pollutants pose a threat to their learning and upbringing. In the study conducted, risk assessment for health was carried out considering the factors such as ambient conditions, number of students, area per person, temperature, humidity together with the data obtained from the samples taken from the schools determined in Konya province in general. The reasons for the pollutant sources and the precautions to be taken have been determined.