Çok katlı konut yapılarında kullanıcıya özelbir planlama denemesi (Panoroma apartmanı örneği)
The custom design housing experience in multi-story residential buildings (Panorama apartment case)
  1. Tez No: 564106
  2. Yazar: ABDULLAH ALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY KARADAYI YENİCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: konut, çok katlı konut, apartman, kullanıcıya özel tasarım, residence, multi-story residences, apartment, custom design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Aynı zaman diliminde, farklı kültürlerden, farklı sosyal değişim aşamalarını yaşayan, ve farklı teknolojileri kullanan, her biri“biricik”olan insanlar giderek stnadart-tek tip projelendirilmiş kutulara hapsolmak yerine bireysel tercihleri ile uyumlu konutlar talep etmektedirler. Bu araştırma ile içinde bulunduğumuz toplumsal gelişim aşamasında, çok katlı apartman yapılarında bu talepleri karşılayabilecek“Kullanıcıya Özel Konutlar”üretmek mümkün müdür? Sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmanın giriş bölümünde sorunun ortaya konması, amaçları, kapsamı ve sınırları ile izlenen yöntem ve bilgi kaynakları, bilgi edinme yöntem ve teknikleri kısaca açıklanmıştır. İkinci Bölümde, konutun tarihsel gelişimi, çok katlı konut yapıları ve iç mekân düzenlemelerine ilişkin çalışmaların kısa tarihçesi verilmiş ve araştırmanın kavramsal altyapısı oluşturulmuştur. Üçüncü Bölümde, değişen konut talepleri üretim süreci irdelenmiş, özetle bu süreci yönlendiren, yasal, yönetsel ve sosyal dinamikler üzerinde durulmuştur. Bu süreçlerden bağımsız olarak ortaya çıkan“farklı iç mekân kullanım talepleri saptanarak, tasarım-uygulama evrelerinde bu taleplerin nasıl karşılanabileceği tartışılmıştır Dördüncü Bölümde, ”çok katlı bir yapıda kullanıcıya özel konut" uygulaması incelenmiştir. Beşinci Bölümde, araştırmanın sonuçları, değerlendirmesi ve önerilerle çalışma sonlandırılmıştır
Özet (Çeviri)
At the same time period, people from different cultures, living in different stages of social change, and using different technologies, each one being“unique”, are increasingly demanding houses that are compatible with their individual preferences, rather than being trapped in standard-type project boxes. With this research the question sought was, is it possible to produce“Custom Houses”that can meet these demands in multi-story apartment buildings during the social development phase we are in? In the introduction part of the study, the definition of the problem, its objectives, scope and boundaries, the methods and information sources followed, the methods and techniques of obtaining information are briefly explained. In the second chapter, a brief history of the historical development of residence, multi-story residential buildings and interior arrangements were given and the conceptual infrastructure of the study was established. In the third chapter, the process of changing housing demands and the process of production has been examined. It is discussed how different demands of interior use can be determined and how these demands can be met in the design-application phase In the fourth chapter,“custom design housing in a multi-story building”application is examined. In the fifth chapter, the study was concluded with the results, evaluation and of the research and suggestions.