Faktör analizi ile 2018 dünya kupası'na katılan takımların sıralanmasının belirlenmesi
Determination of the ranking of factor analysis of team participated in the 2018 world cup
- Tez No: 564276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBAY İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dünya kupası, faktör analizi, futbol, sıralama, World Cup, factor analysis, football, ranking
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
FAKTÖR ANALİZİ İLE 2018 DÜNYA KUPASI'NA KATILAN TAKIMLARIN SIRALANMASININ BELİRLENMESİ Akif Karataş, Spor Bilimleri Fakültesi, [email protected] ÖZET Amaç: 2018 Dünya Kupası'nda maç sonucuna etki eden performans göstergelerini faktör analiziyle tespit etmek ve yeniden sıralama yapmaktır. Bu sonuçların daha sonra farklı çalışmalarda kullanılmasını, özellikle sonraki senelerde düzenlenecek olan Dünya kupalarında, futbolunun gelişimi için bir araç olarak kullanabilmesini sağlamaktır. Yöntem: Çalışmada tanımlayıcı/retrospektif yöntem kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada 2018 Dünya Kupası'nda yer alan takımların sıralamasının Opta verilerinden yararlanılarak faktör analizi yapılmış, bu faktörlerden Dünya Kupası'nda oluşan sıralama tekrar yapılmış ve bulunan bulgulardan yorumlamalar yapılmıştır. En önemli başarı kriteri olarak gösterilen takımların attığı gollerin başarısını etkilediği bir gerçek olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu yapılan sıralama sonucunda takımların attığı goller dışında diğer bir deyişle yaptığı pas yüzdelerinin, takımın savunmada yaptığı katkının önemi ise artmaktadır. Bu durumda takımların başarısı takımın hücum ile savunma biçiminin dengeli olması gerektiğine işaret etmektedir. 2018 Dünya Kupası'nda birinci faktör olarak gösterilen hücum performansının ve savunma performansının birbirine yakın olduğu takımların ilk 4 sırada yer alması da bu durumu özetlemektedir. Sonuç: Çalışmada elde edilen verilere göre; hücum gücüne bakıldığında sırasıyla takımların Brezilya, İspanya, Almanya ve Hırvatistan'ın ilk dört sıralamada olması gerekmektedir. Hücum gücü, bir takımın en iyi yönü olmakla birlikte tek başına bir takımın başarılı olmasına yetmemektedir. Yalnız hücum ve savunma dengesine bakıldığında genel faktör sıralamasında sırasıyla Hırvatistan, İngiltere, Belçika ve Fransa yer almaktadır. Bu durumda hücum ile birlikte savunma gücünün de iyi olmasının yanı sıra dengeli olması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE RANKING OF FACTOR ANALYSIS OF TEAM PARTICIPATED IN THE 2018 WORLD CUP Akif Karataş, Spor Bilimleri Fakültesi, [email protected] ABSTRACT Purpose: The purpose of this study has been determined performance indicators which have been affecting the match result in 2018 World Cup and reorganised. It has been to provide that these results has been providing that it would be used afterwards in different studies, especially in World Cup which would be arranged in the later years, as a tool for the development of football. Method: Descriptive / retrospective method has been used in the study. Findings: In this study, the ranking of football teams in the 2018 World Cup has been made factor analysis by using Opta data and the ranking which has been occuring in World Cup, has been remade by these factors. It has seen as a fact that the teams which has been shown as the most important success criteria affect the success of the goals scored. Except the goals scored by the teams as a result of this ranking,in other words its pass percentages, the importance of the team's contribution to defense has been increasing. In this case, the success of the teams has been indicating that the team's offense and defense should be balanced. In 2018 World Cup, the first factor that the teams which has been to close in point of offense and defense performance each other, has been located first four rank, has been summarising this situation. Conclusion: According to the data obtained in the study; when offensive power has been examined, Brazil, Spain, Germany and Croatia must be in the first four rank, respectively. Offensive power is the best aspect of a team, but it is not enough for a team to succeed alone. When the balance of attack and defense alone has been examined, in the general factor ranking has been Croatia, England, Belgium and France, respectively. In this case, it shows that the defensive power should be balanced along with the offensive power.