Kamu harcamaları ve kamu gelirleri arasındaki simetrik ve asimetrik ilişkinin incelenmesi
The government revenue–expenditure nexus: Symmetric and asymmetric causality tests
  1. Tez No: 564298
  2. Yazar: ŞULE NAZLI ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVANUR FEYZA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Harcama, Gelir, Asimetrik Nedensellik, Hatemi-J, Expenditure, Revenue, Asymmetric Causality, Hatemi J
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Literatürde kamu gelirleri ve kamu harcamaları arasındaki ilişki Vergi-Harcama Hipotezi, Harcama-Vergi Hipotezi, Mali Senkronizasyon Hipotezi ve Kurumsal Farklılık Hipotezi olmak üzere dört hipotez tarafından açıklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı da kamu gelirleri ve kamu harcamaları arasındaki ilişkiyi Türkiye ekonomisi için incelemektir. Bunun için, Türkiye ekonomisinde 2006:01'den 2019:03'ye kadar olan toplam harcama ve toplam gelir arasındaki ilişki ile toplam harcamalar ve vergi gelirleri arasındaki nedensellik ilişkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmada değişkenler arasındaki simetrik ilişkiler VAR/Granger testi kullanılarak analiz edilmiştir. Buna ek olarak, değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisinin pozitif ve negatif şoklarını test edebilmek için Hatemi-J (2012) tarafından geliştirilen Asimetrik Nedensellik Testi kullanılmıştır. Bu çalışmanın ampirik bulguları Mali Senkronizasyon Hipotezi'nin toplam harcamalar ve toplam gelirler arasındaki ilişki için geçerli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, toplam harcamalar ve vergi gelirleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde Harcama-Vergi Hipotezi'nin kabul edilebilir bir yaklaşım olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the literature, the relationships between government revenues and expenditures are explained by four hypotheses: the Tax-and-Spend Hypothesis, the Spend-and-Tax Hypothesis, the Fiscal Synchronization Hypothesis, and the Institutional Separation hypothesis. The purpose of this study is to examine the relationship between government revenues and spending for Turkish economy. In this study, the data cover the period of 2006:M1-2019M3. In this study, symmetric causality relationships between variables were analyzed by using VAR / Granger test. However, the asymmetric causality relationships were tested by using Asymmetric Causality Test developed by Hatemi-J (2012). The empirical findings of this study indicate that both the Fiscal Synchronization Hypothesis is valid for the relationships between total expenditures and total revenues. However, when the relationship between total expenditures and tax revenues is evaluated, it is seen that the Spend-and-Tax Hypothesis is valid.