Motivasyon faktörlerine kültürel bir bakış: Türkiye, İtalya, Gürcistan örneği
A cultural overview of motivation factors: Example of Turkey, Italy, Georgia
  1. Tez No: 564355
  2. Yazar: MAMİSA VARSHALOMİDZE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE RÜYA EHTİYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Kültürel Farklılıklar, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Motivation, Cultural Diversity, Internal, External
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Farklı ülkelerden insanların etkileşiminin her geçen gün arttığı küresel bir dünyada kültür ve külturel farklılıklar giderek farkına varılan ve insan ilişkilerinde yer bulan öğeler haline gelmiştir. Külturel farklılıklara göre yönetim belirlemek ve var olan farklılıkları başarılı bir şekilde yönetebilmek günümüzde bir zorunluluk olarak işletme yönetiminin bileşenlerinden biri olmuştur. Bu bağlamda külturel farklılıkların yönetilmesinde çeşitli örgütsel ve bireysel stratejiler bulunmakta birlikte bu stratejilerin en önemlilerinden birisi de motivasyondır. Nitekim ilgili yazın incelendiğine global liderlerin başarısının temel kaynaklarından birinin , kültürlerarası düzlemde çalışanları farklı motive edici güdü setlerini anlaması ve buna göre yönetsel uygulamaları gerçekleştirmesi gerekliliğidir. Örgütlerde örgütsel amaçların gerçekleştirebilmesi, başarılı bir performans gösterebilmesi ve pazarda varlıklarını sürdürebilmesi sahip oldukları kaynakları verimli ve etkin bir şekilde kullanmalarına bağlıdır. Örgütlerin en önemli ve en değerli kaynaklarından biride çalışanlardır. Bugün çalışma hayatında insan öğesi en yüksek değer olduğu kanıtlanmıştır. Bir çalışma sonucunda başarıya ulaşmak bu yüksek değeri verimli ve etkili kullanmaya bağlıdır.İnsanı verimli çalıştırmak ise onu en iyi şekilde motive etmekle mümkün olmaktadır. İşletme içerisinde insan kaynaklarını bitirip tüketilecek değil, üzerinde yatırım yapılacak değerler olarak görmeleri ve buna göre davranmaları gerekmektedir. İnsanlar, kendilerinin duygu ve düşüncelerine değer verildiği, temel ihtiyaçlar ile gelişim ihtiyaçlarının karşılandığı, yetki kullanarak işletmelerin başarısında etkili oldukları, kendi motivasyon profillerine göre ödüllendirildikleri ortamlarda çalışmak istemetedirler. Organizasyonlarda işgörenleri mutlu ve huzurlu kılacak faktörleri sürekli aramakvebu faktörlere ulaşmak konusunda yöneticilere büyük görev düşmektedir. Motivasyonun sürecinin sadece insan davranış ve hareketlerinde gözlemlenebilir olması oldukça önemlidir. Kişinin motive olup olmadığı davranışlarından anlaşılabilir.Yöneticinin çalışanları üzerinde yüksek düzeyde motivasyon sağlayabilmesi için ise insan davranışlarını anlamaya çaba göstermesi gerekir. Yukarıda belirtilenler özellikle turizm sektörünü çok yakından ilgilendirmektedir. Turizm sektöründe yer alan ve emek yoğun bir özelliğe sahip olan konaklama işletmelerinin başarısı büyük oranda işgören verimliliğine bağlıdır. Bu nedenle konaklama işletmeleri işgörenlerin performansını artırmak, toplam verimliliği ve etkililiği geliştirmek için işgörenleri motive edici teşvikleri hayata geçirmek durumundadırlar. Zira motivasyon hayatın her alanında ortaya çıkan, özellikle çalışma hayatında başarıyı etkileyen faktörlerden biridir. Alan yazınında Hofstede farklı kültürlerden gelen çalışanların farklı biçimlerde motive edilebileceğini öne sürmüştür.“Farklı kültürel arka alanlar, motivasyonel güdülerin nispi önemi üzerinde farklı etkilere sahiptir”düşüncesinden hareket eden bu araştırmanın temel amacı farklı kültürlere mensup otel çalışanların içsel ve dışsal motivasyon faktörlerini belirlemek ve bu faktörlerin demografık değişkenler açısından farklılıklarıni incelemektir. Çalışma üç bölümden oluşmuştur. İlk bölümde motivasyon konusu ve teoremleri açıklanmış, ikinci bölümde kültürel bağlamında motivasyon olgusu incelenmiş ve son olarak üçüncü bölümde ise Motivasyon faktörlerine kültürel bir bakış: Türkiye, İtalya, Gürcistan örneği adlı araştırmaya yönelik veri ve bulgular sunulmuştur. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği araştırma sonucunda Türk, İtalyan ve Gürcü otel çalışanlarının içsel ve dışsal motivasyon düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu, genel motivasyon düzeyleri cinsiyetlerine, medeni durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermezken fakat genel motivasyon düzeyleri yaş gruplarına göre, eğitim seviyelerine göre anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture and cultural diversities have gradually became noticeable and valid entities among human relations in the world where human interactions from various coutries have been incrising day by day. Identify the management according to cultural differences and to manage existing differences successfully has became on of the components of business management as a necessity nowadays. In this context, there are variety of organizational and individual strategies for managing cultural differences, one of the most important strategy from this strategies is motivation. As a matter of fact, one of the main sources of the success of the global leaders is that they should understand the different sets of motivating motivations for the employees working in the intercultural level and perform managerial practices accordingly. In order to achieve organizational goals in organizations, to perform successfully and to survive in the market depends on the efficient and effective use of their resources. One of the most important and valuable resources of organizations is employees.Today human element in working life has proven to be the highest value.To make people work effectively best way is to fınd the ways how to motivate them. Employer should see human resourses as values which need investment and should act accordingly. People want to work in environments where their feelings and thoughts are valued, basic needs and development needs are met, they are effective in the success of enterprises by using authority and they are rewarded according to their motivation profiles.In organizations, it is the duty of the managers to constantly search for the factors that will make the employees happy and peaceful and reach these factors. To understand whether employee is motivated or not managmnet should see it from their behavior. The above mentioned concerns the tourism sector in particular. The success of accommodation businesses in the tourism sector, which has a labor-intensive feature, depends largely on employee productivity. For this reason, accommodation companies have to implement motivating incentives in order to increase employee performance and improve total productivity and effectiveness.Because motivation is one of the factors that emerge in all areas of life, especially affecting success in working life. In the literature, Hofstede argued that employees from different cultures can be motivated in different ways.“Different cultural backgrounds have different effects on the relative importance of motivational motives”according to this the main purpose of this study is to determine the internal and external motivation factors of the hotel employees in different cultures and to determine the differences in terms of demographic variables. The study consists of three parts; in the first part, motivation issues and theorems were explained, in the second part, literature research on culture was included, and in the third part, data and findings were presented for research. The results of this study showed that there was a significant difference between the internal and external motivation levels of Turkish, Italian and Georgian hotel employees, although general motivation levels did not differ significantly from their gender and marital status, but there is a significant difference according to age groups and educational levels.