Zemin taşıma gücünün yapı maliyetine etkisi
The effect bearing capacity of soil construction cost
  1. Tez No: 564519
  2. Yazar: BİLAL TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin taşıma gücü, zemin etüdü raporu, yapı maliyeti, Soil carrying capacity, soil survey report, building cost
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Bu çalışma zemin taşıma gücü değerinin yapı maliyetine etkisini araştırmak için yapılmıştır. Yüzeysel temellerde taşıma gücü hesabı araştırılması yapılmıştır. Temelin, üst yapıdan gelen tüm yükleri güvenli bir şekilde zemine aktarabilmesi gerekir. Bunun için temellerin sağlaması gereken, göçmeye ve kaymaya karşı yeterli güvenliğe sahip olması (taşıma gücü) şartı vardır. Yoksa, temelin göçmesi ve bunun sonucunda üst yapının hasar görmesi söz konusu olabilir. Bu etkilere karşı güvenilir ve ekonomik projeler gerçekleştirilebilmesi için, yapıların oturacağı zeminin özelliklerinin son derece iyi incelenmesi ve ortaya konulan zemin mukavemet verilerinin düzgün yapılması gerekmektedir. Çeşitli araştırmacıların klasik taşıma gücü yöntemleri, Laboratuvar Deneyleri, Arazi Deneyleri (Sondajlar) ve Jeofizik Deney sonuçlarını kullanarak, nihai taşıma gücü analizine yönelik çalışmalar ortaya koymaktadır. Bu tez kapsamında, nihai taşıma gücü hesabının nasıl yapıldığı, temel tasarımında yapılan yanlış tercihler ve zemin etüdünde yapılan hataların yapının ekonomisine etkisi araştırılacaktır. Taşıma gücü değerinde yapılan hatanın maliyete etkisini araştırmak için, Zemin emniyet gerilmesi 20, 30 ve 40 olarak ele alınmıştır. Bu fark ile ne gibi farklılığın oluştuğunun gözlenmesi için STA-4 CAD analiz program ile analiz yapılmıştır. Ortaya çok ciddi sonuçlar çıkmıştır. Bu çalışma ile zemin etüdü raporunun önemi ortaya çıkmaktadır. Tezde aynı zamanda üst yapı mühendisinin de yapabileceği tasarım hesaplamalarındaki hatalarda da ciddi maliyet problemleri çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out to investigate the effect of bearing capacity of soil on building cost. Bearing capacity calculation on surface foundations was investigated. Errors and deficiencies in the ground survey report were examined. The foundation must be able to safely transfer all loads from the superstructure to the ground. For this, the foundations must provide sufficient safety against migration and slip (bearing capacity). Otherwise, it may cause the foundation to collapse, resulting in damage to the superstructure. In order to realize reliable and economic projects against these effects, the properties of the ground on which the structures will sit must be examined very well and the ground strength data revealed should be made properly. Using the results of classical load carrying methods, laboratory tests, field tests (probes) and geophysical tests of various researchers, the results of studies on final carrying capacity analysis are presented. In this thesis, how the final bearing capacity is calculated, the wrong choices made in the foundation design and the effects of the mistakes made in the ground study on the economy of the structure will be investigated. In order to investigate the cost effect of the error in bearing power value, Ground safety stress is considered as 20, 30 and 40. In order to observe the difference with this difference, STA-4 CAD analysis program was used. There have been very serious consequences. This study reveals the importance of the soil survey report. In the thesis, it is also seen that there are serious cost problems in the errors in the design calculations that the superstructure engineer can make.