Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımların linder hipotezi ve çekim modeli çerçevesinde incelenmesi
Examining of foreign direct investments to Turkey the framework li̇nder hypothesis and gravity model
- Tez No: 564646
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA TEKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar (DYY), Çekim Modeli, Linder Hipotezi, Dinamik Panel Veri Analizi, Sistem GMM Tahmincisi, Foreign Direct Investments (FDI), Gravity Model, Linder Hyphothesis, Dynamic panel Data Analysis, System GMM Estimator
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'ye gelen Doğrudan Yabancı Yatırımların (DYY) Linder hipotezi ve çekim modeline uygun hareket edip etmediği incelenmiştir. Çalışmada kurulan modelde 2007- 2017 yılları arasında Türkiye'ye en çok DYY gönderen 44 ülkenin verileri kullanılmıştır. Modelin analizinde bir dinamik panel veri analizi tahmincisi olan sistem Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi (GMM) tahmincisi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Türkiye'ye gelen DYY, kendi dinamiklerine göre, Linder hipotezi ve çekim modeli ile anlamlı bir ilişki içerisinde çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined whether foreign direct investments to Turkey comply with Linder hyphothesis and gravity model. The model established in this study, the datas was used the most FDI to Turkey 44 countries between 2007 and 2017. In the analysis of the model, the system GMM (Generalized Moments Method) analysis which is a dynamic panel data estimator was used. In the result of this study, according to its own dynamics, FDI to Turkey is in a relationship with Linder hyphothesis and gravity model statistically significant.