Sosyal medya reklamları algısının ve ünlü desteğinin tüketici tutumu ve satın alma niyetine etkisi (Gaziantep y kuşağı örneği)
The effect of perception of social media advertisements and celebrity endorsement on the consumer attitude and purchase intention (Gaziantep generation y example)
- Tez No: 564868
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Reklamları, Ünlü Desteği, Tüketici Davranışları, Social Media Ads, Celebrity Endorsement, Consumer Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ve artan internet kullanımıyla birlikte hayatımızda bir takım değişiklikler meydana gelmiş olup kişisel bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar neredeyse herkes tarafından kullanılır bir hal almıştır. İletişim teknolojilerindeki bu gelişmelere paralel olarak internet kullanımı artmış ve sosyal medya ağları da oldukça fazla kullanılır duruma gelmiştir. Sosyal medya ağları firmalar için yeni bir rekabet ve tanıtım mecrasına dönüşmüş olup, sosyal medya reklamları günümüzde oldukça fazla tercih edilen bir tutundurma faaliyeti olmuştur. Firmalar pazarlama faaliyetlerini planlarken çeşitli stratejiler geliştirmek durumundadır ve bunlardan biri de çalışmamıza konu olan sosyal medya reklamlarındaki ünlü desteğidir. Firmalar da çekici, uzman ve güvenilir ünlülerle işbirliği yaparak markalarının tanıtımını yaparak tüketicilere ulaşmaktadır. Bu doğrultuda çalışmamızda giderek artan sosyal medya reklamlarındaki ünlü desteği ile Y kuşağı tüketicilerin davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere bir model geliştirilmiştir. Araştırma modeline uygun anket formu geliştirilerek Gaziantep'te yaşayan 405 Y kuşağı bireye yüz yüze ve online olarak anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler YEM (Yapısal Eşitlik Modeli) aracılığıyla test edilmiş olup bulunan sonuçlar, literatürde daha önce yapılan çalışmalarla benzer sonuçlar ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the advancing technology and increasing internet usage, some changes have taken place in our lives and personal computers, tablets and smartphones are used by almost everyone. In parallel with these developments in communication technologies, internet usage has increased and social media networks have become more and more widely used. Social media networks have been transformed into a new competitive and promotional channel for companies, and social media advertising has become a highly preferred promotion activity. Firms need to develop a variety of strategies to plan their marketing activities, and one of them is the celebrity endorsement of social media ads that are the subject of our work. Companies also reach out to consumers by promoting their brands by cooperating with attractive, expert and reliable celebrities. In this respect, a model has been developed in order to determine the relationship between the celebrity endorsement of social media advertising and the behavior of Y generation consumers. 405 Generation Y people living in Gaziantep were interviewed face to face and online. The data obtained were tested by YEM (Structural Equation Model) and the results found similar results with previous studies in the literature.