Benzazol türevi bazı yeni bileşiklerin sentezi, antikanser aktivitelerinin incelenmesi ve moleküler modelleme çalışmaları
Synthesis, investigation of anticancer activities and molecular modeling studies of some novel benzazole derivatives
- Tez No: 564975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Benzothiazole, Cancer, Docking, Drug Design, Molecular Modelling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kanser, gen ekspresyonundaki çoklu değişikliklerin neden olduğu anormal bir hücre büyümesidir. Hücre proliferasyonunun ve hücre ölümünün disregülasyonuna neden olmakta ve sonuçta dokuları istila edebilen ve tedavi edilemeyecek şekilde ciddi morbiditeye neden olarak uzak bölgelere metastaz yapan bir hücre popülasyonuna dönüşen, tedavi edilemezse de konağın ölümü ile sonuçlanan vücudun çeşitli organ ve sistemlerinde ortaya çıkan karmaşık bir hastalıktır. Klinikte kanser, farklı fenotipik özelliklere sahip farklı hastalıklar gibi görünmektedir. Ancak moleküler düzeyde tüm kanserlerin birçok ortak yanı bulunmaktadır (6). Kanser, dünyanın birçok yerinde görülen büyük bir halk sağlığı sorunudur. Küresel kanser yükü, ekonomik olarak gelişmekte olan ülkelerde sigara gibi kanser gelişimini tetikleyici alışkanlıkların gün geçtikçe benimsenmesinin yanı sıra, dünya nüfusunun yaşlanması ve artması nedeniyle büyümeye devam etmektedir (144). Tüm bunların yanı sıra her geçen gün yeni bir kanser türünün tanımlanması, günümüzde var olan antikanser ilaçların toksisitelerinin yüksek, selektivitelerinin düşük oluşu ve bunlara karşı olan direnç gelişimi gibi dezavantajlar yeni antikanser ajan geliştirme çalışmalarının tüm hızıyla devam etmesine neden olmaktadır. Heterosiklik bileşikler, ana yapılarda yaygın olarak bulunan, farmakolojik aktiviteleri nedeniyle medisinal kimyada önemli yere sahip yapılardır (11). Çalışmamızda yeni antikanser ilaçlar geliştirmek üzere bazı benzatiyazol türevi bileşikler tasarlanmış, moleküler modelleme çalışmaları ile in silico etkinlikleri gözlemlenmiş ve daha az toksik ve gelişmiş ADME yapısına sahip olduğu öngörülen bileşikler sentezlenmiş ve sitotoksik aktiviteleri A549, MCF-7, PC-3, HEP-3B, HeLa, HT-29, K562, Raji ve NIH3T3 hücre hatları üzerindeki MTT yöntemi kullanılarak referans bileşik etopozidle kıyaslanarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, K562 hücre hattındaki 3 ve 4 ve 5 nolu bileşiklerin, Raji hücre hattında 5 ve 6 nolu bileşiğin, A549 hücre hattında 4 nolu bileşiğin etoposid'le kıyaslanabilir düzeyde inhibitör etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar kelimeler Benzotiyazol, Doking, İlaç Tasarımı, Kanser, Moleküler Modelleme
Özet (Çeviri)
Cancer is an abnormal cell growth caused by multiple changes in gene expression. It is a complex disease characterized by dysregulation of cell proliferation and cell death, and ultimately transforms into a population of cells that can invade the tissues and metastasize to distant areas, leading to severe morbidity. It can occur in the various organs and systems of the body, and result in death of the host if could not be treated. In the clinic, cancer appears to be different diseases with different phenotypic features. However, all cancers have many common characteristics at the molecular level (6). Cancer is a major public health problem in many areas of the world. Global cancer burden continues to grow due to the aging and growth of the world's population as well as the adoption of habits that trigger cancer development, such as cigarettes in economically developing countries (144). In addition, the definition of a new type of cancer, the high toxicity of the current anticancer drugs, the low selectivity and the development of resistance against them cause the development of new anticancer agent studies at full speed. Heterocyclic compounds are commonly found in major structures and have important roles in medial chemistry due to their pharmacological activities (11). In our study, some benzathiazole derivatives were designed to develop new anticancer drugs, in silico activities were observed with molecular modeling studies and synthesized compounds predicted to have a less toxic and improved ADME structure and cytotoxic activities was evaluated by comparison with reference compound etoposide using MTT method on cell lines of A549, MCF-7, PC-3, HEP-3B, HeLa, HT-29, K562, Raji, NIH3T3. The results were compared to etoposide; showed that compounds 3, 4 and 5 had inhibitory activity against K562, compounds 5 and 6 had inhibitory activities on Raji cells, and compound 4 had inhibitory activity against A562 cells.