Ovalık Kilikya (Kilikia Pedias) bölgesi kapsamında Adana ve Osmaniye illerinde yer alan höyükler
Mounds located in Adana and Osmaniye provinces in the context of Plains of Cilicia (Cilikia Pedias) region
  1. Tez No: 564974
  2. Yazar: MEHMET ÇERİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kilikya, Ovalık Kilikya, Dağlık Kilikya, Çukurova, Cilicia, Plain Cilicia, Rough Cilicia, Çukurova
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kilikya olarak adlandırılan bölge, Anadolu'nun güneyinde yer almaktadır. Bu bölge Ovalık ve Dağlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Dağlık Kilikya Korakeison'dan (Alanya) başlayıp, Soloi/Pompeiopolis'e (Viranşehir) kadar olan kesimi, Ovalık Kilikya ise Soloi/Pompeiopolis'ten başlayıp doğuda Alexandreia Kat Isson'a (İskenderun Körfezi) kadar olan bölgeyi kapsamaktadır. Ovalık Kilikya olarak bilinen bölge düz ovalık olduğu için Çukurova olarak nitelendirilmiştir. Kilikya gerek konumu itibariyle gerekse de coğrafi şartları nedeniyle tarih çağları boyunca iskân görmüştür. Bölgenin iskân edilmesinde hem Akdeniz'e kıyısı olması hem de özellikle Ovalık Kilikya kesiminin düz, ovalık ve yerleşime elverişli olması bunun nedenlerinin başında gelmektedir. Ovalık Kilikya olarak adlandırılan Çukurova, genel itibariyle kapalı bir havza görünümünde olup, kuzeyi dağlarla çevrili kapalı bir havza görünümündedir. Ancak, Orta Anadolu'yu Doğu Akdeniz ve Suriye-Mezopotamya'ya, Mezopotamya'yı da Orta Anadolu, Batı Anadolu ve Ege dünyasına bağlayan yollar üzerinde yer alması sebebiyle de aslında dışarıya açık bir bölge konumundadır. Bu nedenle Çukurova, kendine özgü konumu itibariyle çeşitli kavimlerin akınına, Orta Anadolu, Mezopotamya ya da deniz yönünden gelen siyasi güçlerin kolayca hâkimiyetleri altına alındığı merkezi bir konum olmuştur. Söz konusu çalışma kapsamında Ovalık Kilikya (Kilikia Pedias) bölgesindeki Adana ve Osmaniye illerinde yer alan konuya dahil edilmiş höyük yerleşimleri hakkında bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The region named as Cilicia is locatedin the South of Anatolia. This region consists of two parts which are Plain and Rough. Rough Cilicia includes the region starting from Korakeison (Alanya) to Soloi/Pompeiopolis (Viranşehir), while Plain Cilicia extends from Soloi/Pompeiopolis to Alexandreia Kat Isson (İskenderun Gulf) in the east. Because the region known as Plain Cilicia is a flat plain, it is named as Çukurova. Cilicia was settled along the history ages because of both its location and geographical conditions. The main reasons of the settlement of the region are both it has a coast on Mediterranean Sea and especially Plain Cilicia region is flat, has plains and is convenient for settlement. Çukurova named as Plain Cilicia is in the appearance of a closed basin in general whose north is surrounded by mountains. However, because it is located on the routes connecting Middle Anatolia to East Mediterranean and Syria-Mesopotamia, and connecting Mesopotamia to Middle Anatolia, West Anatolia and Aegean world, in fact it is an open area. Thus, Çukurova was influxed by various tribes. Moreover it was a central location to dominate the political forces coming from Middle Anatolia, Mesopotamia or sea. In the context of the aforementioned study, information about the mound settlements included in the topic, located in Adana and Osmaniye provinces in Plains of Cilicia (Kilikia Pedias) region has been presented.