Postmenopozal kadınlarda klinik pilates ve vibrasyon tedavisinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of clinical pilates and vibration treatment in postmenopausal women
- Tez No: 565156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELNUR NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Postmenopozal, Klinik Pilates, Tüm Vücut Titreşim, Tetrax, Osteokalsin, Deoksipiridinolin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, postmenopozal osteoporozlu(PO) kadınlarda klinik pilates(KP) egzersizleri ile Tüm Vücut Titreşim(TVT) egzersizlerinin kas kuvveti, esneklik, denge, kemik turnover belirteçleri ve yaşam kalitesi(YK) yönünden etkilerinin karşılaştırılmasını incelemektir. Yöntem: Çalışma, 17 klinik pilates ve 15 TVT egzersiz grubu PO tanısı almış 32 kadın hasta ile gerçekleştirildi. Tedavi öncesinde ve sonrasında katılımcıların kas kuvvetleri, parmak ucu yer mesafesi ve lateral gövde fleksiyonu, tek ayak üstünde durma süreleri ve tandem duruş testi, 3 mt time up and go, Short Form-12 (SF-12) anketi, Tetrax ile düşme indeksleri değerlendirildi.12 hafta, haftada iki gün KP grubunda 1 saat, TVT grubunda 30 dk egzersiz uygulandı. Bulgular: Tedavi sonrasında kas kuvvetinde, KP grubunda, TVT grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu bulunmuştur(p0.05). Sonuç: Postmenopozal osteoporoz rehabilitasyonunda güncel olarak kullanılan KP ve TVT egzersizlerinin etkileri karşılaştırıldığında, kas kuvveti, esneklik, denge ve yaşam kalitesi yönünden KP grubunun TVT egzersizleri grubuna göre daha üstün bulunduğu, tetrax düşme indeksi skorları ve kemik turnover belirteçleri yönünden her iki grubun da istatistiksel olarak anlamlı gelişme göstermeyip benzer etkilere sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study was to compare the effects of clinical pilates (CP) and Whole Body Vibration (TVT) exercises in postmenopausal osteoporotic (PO) women in terms of muscle strength, flexibility, balance, bone turover markers and quality of life (QOL). Methods : The study was carried out with 32 women who were diagnosed with PO in 17 clinical pilates and 15 TVT exercise groups. Muscle strength, fingertip ground distance and lateral trunk flexion, standing on one foot and tandem stance test, 3 mt time up and go , Short Form-12 (SF-12) questionnaire, Tetrax fall index were evaluated before and after treatment. 12 weeks, two days a week in the KP group 1 hour, 30 min exercise was applied in the WBV group. Results : There was a statistically significant increase in muscle strength, CP group than WBV group after treatment (p0.05). Conclusion : When the effects of current CP and TVT exercises used in postmenopausal osteoporosis rehabilitation were compared, it was found that the CP group was superior to the WBV exercises group in terms of muscle strength, flexibility, balance and quality of life, and statistically significant improvement was observed in both groups in terms of tetrax fall index scores and bone turnover markers. It has been found to have similar effects. Keywords : Postmenopausal, Clinical Pilates, Whole Body Vibration, Tetrax, Osteocalcin, Deoxypyridinoline