Türk Dil Kurumu süreli yayınlarının halk bilimi unsurları bakımından incelenmesi
Published by Turkish Language Association term folklore review
  1. Tez No: 565168
  2. Yazar: ELİF ÖZDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish language Association, periodicals, folklore review
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmanın konusu, Türk Dil Kurumu'nun süreli yayınlarından olan Türk Dili, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten ve Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi dergilerinin Türk dergicilik tarihi ve halk bilimi açısından incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Günümüzde Türk Dil Kurumu, geniş bir araştırma kütüphanesiyle Türkiye'nin büyük bir araştırma-inceleme ve kültür kurumu olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Türk Dil Kurumunun yayın organlarından olan Türk Dili, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten ve Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi yayınları ilk sayılarından itibaren edebiyat ve kültür hayatımıza büyük katkılar sağlamışlardır. Türk Dili dergisinin incelediğimiz ciltlerinde derginin dilimiz ile ilgili ortak bir noktada araştırmalar yapan, eserler veren çeşitli ve geniş bir yazar kadrosu olduğunu görmekteyiz. Böyle bir edebi muhitte dilimiz, edebiyatımız adına ortaya çok farklı eserler çıkmıştır. Derginin buna büyük katkısı olmuştur. Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten dergisinde, Türk dili ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır, ayrıca dil alanında güncel ve tarihi konularda bilimsel veriler sağlanmaya çalışılmaktadır. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi'nde, Türk yazı dilleri, lehçeleri ve edebiyatlarının tarihî ve günümüzdeki özelliklerini, eserlerini, yazarlarını, sorunlarını ele alan ilmî yazılarla dil ve edebiyat araştırmalarına yer verilmektedir. Türk Dil Kurumu'nun süreli yayınları bağlamında, bahsi geçen dergilerin sosyal ve kültürel alandaki çalışmaları üzerinden folklor ile ilgili ürünleri incelenmiş, değerlendirilmiş ve kültürümüze sağladığı katkılar verilmeye çalışılmıştır. Anahtar kelimeleri: Türk Dil Kurumu, süreli yayınlar, halk bilimi
Özet (Çeviri)
The study, which is one of the Turkish language institution periodicals Turkish language, The Turkish Language Research Annual Belleten and Turkish World Language and literary magazine magazines in terms of examination of the history and folklore of the Turkish magazine publishing and is evaluated. Today, the Turkish language Association, Turkey's largest with a large research libraries survey and as a cultural institution. Official publication of the Turkish Language Institution“Turkish language”,“The Turkish Language Research Annual Belleten ”and“Turkish World Language and literary magazine”the first number from the literary and cultural publications are great contributions to our lives. Turkish Language we examine their skin magazine the magazine about our common point of language research, providing a wide variety of works and author roster. Such a literary circle language, he mocked revealed on behalf of many different works. The journal has been a major contribution to this. The Turkish Language Research Annual Belleten magazine, Turkish language-related research is carried out in the area of current and historical topics, and also language scientific data to be provided. Journal of language and Literature of the Turkish world in the Turkish literary languages, dialects and literature of historical and present the characteristics of the works, the author, with writing academic research addressing the problems of language and literature research. Turkish language institution in the context of periodicals, journals, through the social and cultural area studies folklore-related products have been examined, evaluated and contributions our culture attempts.