Türk Yurdu dergisinin halk bilimi unsurları bakımından incelenmesi
The folklore review of the journal of Türk Yurdu
  1. Tez No: 565171
  2. Yazar: GÜLCAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Yurdu, makale, dergi, hak bilimi, edebiyat, Turk Yurdu, article, journal, folklore, literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Türk Yurdu dergisi 1911 yılı 30 Kasım tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Dergi ilk olarak Türk Yurdu Cemiyeti (18.08.1911)'nin yayın organı olarak çıkmaya başlamıştır. Türk Yurdu 1911 yılı Kasım ayı, ilk sayfasında“Türklerin faidesine çalışır”ve“on beş günde bir çıkar”ifadeleri ile yayın hayatına başlamış olur. Dergi, 30 Ağustos 1917 tarihinden itibaren Türk Ocağı'nın yayın organı olmuştur. Bu tarihten sonra“Türk Ocakları'nın fikirlerini neşreder aylık mecmuadır”ifadesiyle çıkmaya başlar. Türk Yurdu 1911 yılından 1987 yılına kadar birçok kez yayın hayatına ara vermek durumunda kalmıştır. 1987 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde yayınlanmaktadır. Derginin kadrosunda Yusuf Akçura, Yusuf Ziya, Mehmet Emin, Hamdullah Suphi, Köprülüzade Mehmet Fuat, Ispartalı Hakkı, Halim Sabit, Ömer Seyfettin, Bursalı Mehmet Tahir, İzzet Ulvi, Celal Sahir, Rıza Tevfik, Halide Edip, Kazım Nami gibi isimler bulunmaktadır. Türk yurdu dergisinde siyaset, edebiyat, sanat, tarih, iktisat, coğrafya, arkeoloji, felsefe, müzik, folklor, resim gibi birçok alanla alakalı yazılar yer almaktadır. Bunun yanında sözlü kültür ürünlerine ait örneklerin sayısı oldukça fazladır. Ayrıca halkın yaşayış biçimleri, bölgelere göre değişen adet ve inanışlar, gelenek ve görenekler, halkın eğlence şekilleri, halk dansları, törenlerle ilgili uygulamalar, kültüre ait mimari yapıların özellikleri gibi birçok konuda yazılara yer verilmiştir. Bu bakımdan değerlendirildiğinde Türk Yurdu, halk bilimi incelemeleri açısından zengin bir kaynak durumundadır. Yayınlandığı tarihten itibaren halk bilimi konusunda yazılmış çok sayıda makaleye yer vermiştir. Çalışmamızda Türk Yurdu dergisinde yer alan halk bilimi konulu yazılar tespit edilmiş ve bu yazılar hakkında kısaca bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Journal of Turk Yurdu was published on November 30, 1911. The journal started to appear as the publication organ of the Türk Yurdu Cemiyeti (18.08.1911). The Turk Yurdu began its publication in November 1911 with the words.“ It works for the benefit of the Turks”and“published every fifteen days”. The first edition of the journal was published in Tanin printing house. The journal, which began its publication life in 1911, has continued until today, although it has been interrupted many times. The Journal of Turk Yurdu has been published continuously since 1987. There are writers named such as Yusuf Akçura, Yusuf Ziya, Mehmet Emin, Hamdullah Suphi, Köprülüzade Mehmet Fuat, Ispartalı Hakkı, Halim Sabit, Ömer Seyfettin, Bursali Mehmet Tahir, İzzet Ulvi, Celal Sahir, Rıza Tevfik, Halide Edip and Kazım Nami. The Journal of Turk Yurdu has published articles in many fields. For example; politics, literature, art, history, economics, geography, archeology, philosophy, music, painting ... In addition, the life style of the people, customs and beliefs varying according to the regions, customs and traditions, entertainment forms of the people, folk dances, ceremonies related to the applications, features of the architectural structures of the culture has been written in many subjects.The Journal of Turk Yurdu, which is the source of our thesis, is a rich source of folklore material. Since its publication, many articles on folklore have been published. In our thesis, articles on folklore in The Journal of Turk Yurdu were determined and information about the details of these articles were given.