Hava soğutmalı bir motorda LPG uygulamasının araştırılması
Investigation of LPG application at an air cooled engine
- Tez No: 565170
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: LPG, Benzin motoru, Motor performansı, Egzoz emisyonları, LPG, Spark ignition engine, Engine performance, Exhaust emissions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, tek silindirli, hava soğutmalı, 4 zamanlı bir benzin motorunda LPG ve benzin yakıtı kullanılarak motorun performans ve egzoz emisyon testleri gerçekleştirilmiş, deneylerden elde edilen sonuçlar birbiriyle karşılaştırılmıştır. Deneyler, benzin ve LPG ile motordan en yüksek momentin elde edildiği devirde (2600 dev/dk) %20, %40, %60, %80 ve %100 olmak üzere beş farklı gaz kelebeği açıklığında gerçekleştirilmiştir. Deneysel sonuçlara göre LPG kullanımı ile ortalama motor momenti ve motor gücü benzine göre %4,15, özgül yakıt tüketimi ve yakıt tüketimi ise sırasıyla %16,45 ve %16,77 azalmıştır. Bununla birlikte, LPG kullanımı ile benzine göre CO, CO2 ve HC emisyonları benzine göre sırasıyla %35, %2,5 ve %35,36 azalırken; NOX emisyonları %88 artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the performance and exhaust emission tests of a single cylinder, air cooled, 4 stroke gasoline engine using LPG and gasoline fuel were performed and the results obtained from the experiments were compared with each other. The experiments were carried out at five different throttle openings (20%, 40%, 60%, 80% and 100%) at engine speed (2600 rpm), in which maximum torque is obtained, from the engine with gasoline and LPG. According to the experimental results, average engine moment and engine power decreased by 4.15%, specific fuel consumption and fuel consumption decreased by 16.45% and 16.77%, respectively, by using LPG compared to gasoline. However, when CO, CO2 and HC emissions decreased by 35%, 2.5% and 35.36%, respectively; while NOX emissions increased by 88% compared to gasoline.