Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) yardımıyla kara noktaların tespiti ve çözüm önerileri:Isparta örneği
Indicating and solving proposal of the black points with the help of geographical systems:The case of Isparta
- Tez No: 565516
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL FİGEN KALYONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kernel Density, ArcGIS, Trafik Kazası, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Kara Nokta 2019, 284 sayfa, Kernel Density, ArcGIS, Traffic Accident, Geographical Information Systems(CBS), Black Points 2019, 284 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Trafik kazaları kendi ülkemizde ve diğer ülkelerde maddi ve manevi olmak üzere birçok kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu kazaların sebeplerini arayan çalışmalar ulusal ve uluslararası platformda oldukça fazladır. Bulunan her etmen her geçen saniyedeki kaza risk faktörünü azaltmaktadır. Bu çalışmada Isparta ili karayolları sorumluluk ağı uhdesinde bulunan K.K. 330-09 Migros Kavşağı-Kovada Ayrımı(Km: 0+000-37+760 Arası), K.K.685-01 Baladız Kavşağı-Üniversite Kavşağı (Km: 0+000-17+300 Arası) ve K.K.685-01 Sav Kavşağı-Ağlasun Kavşağı(Km: 31+300-41+850 Arası) kesimlerinde 2013-2017 yılları arasında oluşan trafik kazaları incelenmiştir. Trafik tutanakları Karayolları 13.Bölge Müdürlüğü 135.Şube Şefliği ve Isparta Bölge Trafik Şube Müdürlüğü bünyesinden temin edilmiştir. Koordinat verileri olmayan maddi hasarlı kazaların noktasal atamaları yapılarak koordinat verileri elde edilmiştir. İşlenen kesimdeki kazaların elde edilen koordinat bilgilerinden ve diğer kazaların mevcut koordinat bilgilerinden veri tabanı oluşturulmuştur. CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) yardımıyla bu veri tabanı aktarılmış ve kara nokta analizi yapılmıştır. Kaza sayıları, yol tipi, kaplama cinsi, gün durumu, hava durumu, yol yüzey durumu, yatay ve düşey durumu, oluşum şekli, araç sayısı, yol sorunu, kaza saati ve alkol durumu gibi etmenler yıl bazında ve genel bazda olmak üzere ArcGIS Desktop programında Kernel Yoğunluk Analizi yöntemiyle incelenmiştir. Etmenlerin yıllara göre değişkenliği kaza riski oluşturan kara noktaların tespitinde önemli rol oynamıştır. Elde edilen kara noktalar ve kaza noktaları haritalar üzerinde aktarılarak incelenmiştir. Mevcut hesaplama yöntemlerinden kaza sayısı metodu ile Kernel Yoğunluk Analizi yöntemi kıyaslanarak çıkarımlar oluşturulmuştur. Tespit edilen kara noktaların tahlili yapılıp çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Traffic accidents lead to pecuniary loss and intangible damages in our country and other countries. There are many studies which investigate causes of accidents on national platform. Every stated element decreases accident risk factor in every passing second. In this research, traffic accidents, that are in the area of responsibİlity of Isparta Highways Commission, which occured between KK. 330-09 Migros junction –Kovada bound set (between Km:0+000-37+760), KK.685-01 Baladız juntion –University junction (between Km:0+000-17+300) and KK.685-01 Sav junction – Ağlasun junction (Km:31+300-41+850 ) between 2013-2017 are investigated. Traffic collision reports are provided from 13. Regional Directorate of Highways, Chieftancy of section 135 and Isparta traffic division. Location of pecuniary loss accidents with no data of coordinates are processed onto areas with coordinate data of accidents in processed areas and coordinate data of other accidents are studied and database is built. This database is transferred with the help of CBS (Geographic Information Systems) and land spot analysis is made. Elements such as number of accidents, type of road, type of surfacing, day status, weather condition, the condition of road's surface, horizontal and vertical status, the way it happens, number of vehicles, problems of the road, time of accident and the influence of alcohol are studied by means of Kernel Density with ArcGIS Desktop program on the basis of both yearly and general. Variability of factors by years has played an important role in detection of land spots that lead to risk of accident. Acquired land and accident spot are studied by being transferred onto maps. Conclusions are inferred by comparing number of accidents method and Kernel Density method. Located land spots are analysed and solution suggestion are proposed.