Effect of repair welding on the microstructure of the service exposed naphta cracking tubes made 25/35 Nb W Si iron base superalloy
Onarım kaynağının hizmet görmüş 25/35 Nb W Si demir temelli üstünalaşım nafta parçalama boruları içyapısına olan etkisi
  1. Tez No: 56554
  2. Yazar: ERHAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fe-Cr-Ni üstünalaşım etilen boraları, Onarım kaynağı, Manaurite 36 XS. vı, Fe-Cr-M superalloy ethylene tubes, Repair welding, Manaurite 36 XS. rv
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Öz ONARIM KAYNA?ININ HİZMET GÖRMÜŞ, 25/35 Nb W Si DEMİR TEMELLİ ÜSTÜNALAŞIM NAFTA PARÇALAMA BORULARI İÇYAPISINA OLAN ETKİSİ Demirel, Erhan Yüksek Lisans, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof.Dr.Erdoğan Tekin Ocak 1996, 93 sayfa Petrokimya Endüstrisi nafta parçalama fırınlarında, çoğunlukla döküm ısı dayançlı Fe-Cr-Ni üstünalaşım borular kullanılır. Yüksek sürünme kuvveti, iyi korozyon ve karbürlerime dayana bu savurma döküm boruların fırın ortamına dayanabilen genel Özellikleridir. Fırınların yıpratıcı durumu, sıcaklık ve kok giderme istemleri, sarmallar içindeki boruların hasar görmesine neden olur. Parçalama boruların zarar görmesi, plan dışı üretimin kesilmesine ve duruş ve onarımdan doğan üretim masraflarının artmasına neden olur. Bakım sırasında, boruların hasar görmüş kısımları kesildikten sonra yeni borular hizmet görmüşleriyle kaynaklanır. Sorunlar, onarım kaynağı sonucunda ortaya çıkar. Bunların en önemlisi, ısıdan etkilenen bölgede (IEB) oluşan kılcal çatlaklardır. Bu çalışmada, içyapının onarım kaynağı sırasında kaynak çatlakları oluşumuna olan etkisi artaşürüdı. Çalışma sırasında kaynaklanan yeni ve hizmet görmüş boruların IEB yapısı, optik ve elektron mikroskobu kullanılarak, renklidağlama yöntemleri ile belirlendi. Yapı içindeki diğer bileşikler X-ışınlan kırınım tekniği kullanılarak ayırt edildi. Çatlak oluşmasını etkileyecek azot ve karbon miktarlanndaki değişmeler çalışma sırasında araştırıldı. Isıdan etkilenen bölgenin tokluk ve sertliğini bulmak için mekanik testler uygulandı. Sonuç olarak, kaynak çatlaklarının oluşum riskinin karbür birleşmeleri ile arttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF REPAIR WELDING ON THE MICROSTRUCTURE OF SERVICE EXPOSED NAPHTA CRACKING TUBES MADE OF 25/35 Nb W Si IRON BASE SUPERALLOY Demird, Erhan M.S., Department of Metallurgical Engineering Supervisor: ProfDr.Erdoğan Tekin January 1996, 93 pages Petrochemical industry mostly uses cast heat-resisting Fe-Cr-Ni superalloy tubes in their naphta cracking furnaces. The high creep strength, good corrosion and carburization resistance are the general properties of these centrifugaHy cast tubes that can withstand furnace atmospheres under such conditions. Severe conditions of furnaces, heat and decoking processes cause damages on tubes in coils. Failure of cracking tubes cause unplanned shutdowns and increase operation costs linked to downtime and replacement. During maintenance damaged portions of tubes are cut off and new tubes are welded to the service exposed tubes. Problems exist as a consequence of repair welding. Most important ones are microcracks that occur in heat affected zones. niIn this study, the effect of microstructure on the formation of welding cracks in repair welding of tubes, is investigated. During the study, HAZ structure of welded original and service exposed tubes are determined using tint etching methods by the help of optical and electron microscopy. X-ray powder diffraction techniques and EDX-analysis are used to differentiate the constituents in structure. The variation of nitrogen and carbon content that can affect formation of cracks, are also investigated. Mechanical tests are applied to find toughness and hardness of HAZ. The study is orientated to define reasons of failure in repair welded tubes. It is concluded that, risk of formation of welding cracks is increasing with the coalescence of carbides in the structure.