A Model study on soil amplification and shear wave velocity measurements of a sand
Kumda zemin amplifikasyonu ve kayma dalga hızı ölçümleri üzerine bir model çalışması
  1. Tez No: 56561
  2. Yazar: A.ARDA ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YENER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin Amplifikasyonu, Kayma Dalga Hızı, Sarsma Tablası vı, Soil Amplification, Shear Wave Velocity, Shaking Table IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz KUMDA ZEMİN AMPLİFİKASYONU VE KAYMA DALGA HIZI ÖLÇÜMLERİ ÜZERİNE BİR MODEL ÇALIŞMASI ÖZDO?AN, A. Arda Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Ocak 1996, 119 sayfa Kohezyonsuz kuru kumların taban uyanları altındaki davranışlarını belirlemek amacıyla bir model çalışması yapılmıştır. Deneyler özel imal edilmiş ve kumla doldurulmuş bir sarsma tablasında gerçekleştirilmiştir. Sarsma tablasına uygulanan vuruşlarla oluşturulan titreşimler, kum yığınının tabanına ve yüzeyine yerleştirilen ivme ölçücüler tarafından ölçülmüştür. Bu model çalışmada temel olarak zemin amplifikasyonu ve kayma dalga hızı üzerine çalışmalar yapılmıştır. Birim kayma deformasyonu genliğinin, sürşarjın ve kumun boşluk oranının kayma dalga hızı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Amplifikasyon çalışmasında değerlendirilen parametreler ise taban ivmesinin büyüklüğü ve toprağın yoğunluğu olmuştur. Deney sonuçları amplifikasyon oranının taban ivmesinin bir fonksiyonu olarak azaldığım göstermektedir. 0.2 g' den küçük ivmeler için gevşekzeminlerdeki amplifikasyon oranının, daha sıkı zeminlerdekinden yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak, bu seviye aşıldığında sıkı zeminlerdeki amplifikasyon oranının gevşek zeminlere oranla büyüdüğü gözlemlenmiştir. Birim kayma deformasyonu genliğinin artmasının kayma dalga hızını azalttığı bulunmuştur. Bununla birlikte kum boşluk oranındaki artışın ya da sürşarjdaki azalmanın kayma dalga hızını azalttığı saptanmıştır. Bu çalışmada ölçülen dalga hızının, literatürde yer alan önceki çalışmaların bulgularını doğruladığı deneysel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL STUDY ON SOIL AMPLIFICATION AND SHEAR WAVE VELOCITY MEASUREMENTS OF A SAND ÖZDO?AN, A. Arda M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN January 1 996, 1 1 9 pages A model study is performed to assess the response of cohesionless dry sand under base excitations. Experiments are carried out in a specially manufactured shaking table filled with sand. Vibrations generated by applying an impact to the shaking table are measured by means of acceleration transducers placed at the base and surface of the sand deposit. In this model study basically soil amplification, and shear wave velocity are studied. The effects of the strain amplitude, surcharge and void ratio on shear wave velocity are investigated. In amplification studies the main parameters considered are the amplitude of base acceleration and density of the soil. Results of the experiments show that amplification ratio decreases as a function of base acceleration. In a looser soil deposit amplification ratio is mconsiderably higher than a denser one for amplitudes of accelerations less than about 0.2 g. However above this level, in denser soil deposits, amplification ratio becomes higher than that of loose soils. Shear wave velocity is found to decrease with increasing strain amplitude. It is also observed that an increase in void ratio or a decrease in confinement decreases shear wave velocity. It is experimentally verified that measured velocities agree well with the results of the previous work published in the literature.