Strengthening of reinforced concrete beams by externally banded plates
Betonarme kirişlerin epoksiyle yapıştırılan çelik plakalarla güçlendirilmesi
  1. Tez No: 56560
  2. Yazar: ASUMAN ÖZALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANVİR S. WASTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plaka yapıştırılması, dış donatı, kiriş takviyesi, rehabilitasyon, öntakviye, onarım ve güçlendirme. vııı, Plate bonding, external reinforcement, beam upgrading, rehabilitation, retrofitting, repair and strengthening
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz BETONARME KİRİŞLERİN EPOKSİYLE YAPIŞTIRILAN ÇELİK PLAKALARLA GÜÇLENDİRİLMESİ ÖZALTAY, Asuman Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. S. Tanvir Wasti Haziran 1996, 106 sayfa Doğal afetler sonucu hafif hasar gören kirişlerin onarımında veya yapıların ve köprülerin önceden güçlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında, betonarme kirişlerin ince çelik plakaların epoksi ile kirişlerin çekme yüzeyine yapıştırılması yer almaktadır. Beton ve çelik plakanın beraber çalışması, betonarme kirişlerin yük taşıma kapasitesini önemli ölçüde arttırmaktadır. Diğer taraftan, deneysel sonuçlar vıgöstermiştir ki, çelik plakanın başlangıç ve bitiş noktalarında normal ve kayma gerilmeleri yoğunlaşır. Plaka uçlarında yoğunlaşan normal gerilmeler, plakanın betondan sıyrılmasına, kayma gerilmeleri ise plakanın betonu koparıp, paspayınm dağılmasına yol açar. Bu tezde, takviye edilen kirişlerin yapışkan tabakasında oluşan normal ve kayma gerilmeleri için yapılan analitik çalışmalar yer almaktadır. Literatürde yer alan analitik çalışmalar arasında yapılan kıyaslamalar sonucu, 1984 yılında Roberts tarafından önerilen yöntem, kullanılmaya uygun bulunmuştur. Ayrıca, plaka, kiriş ve yapışkan maddenin malzeme ve kesit özellikleri verildiği takdirde, takviye edilen kirişlerin yapışkan tabakasında oluşan normal ve kayma gerilmelerini, kiriş boyunca değişik noktalarda hesaplayan, TAKİ isimli bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bu program, plaka boyunun ve kalınlığının değişik değerler alması durumunda, gerilmeleri ne yönde etkileyeceğini gösteren bir parametrik çalışmada kullanılmıştır. Deneysel çalışmalarla uygunluk gösteren sonuçlar elde edilmiştir. Üzerinde deney yapılan bir takviyeli kiriş için, plaka, yapışkan tabaka ve kirişin 3-boyutlu“SOLID”elemanı olarak tanımlanarak göre sonlu eleman metoduna göre modellemesi yapılmış ve SAP90 programı ile çözülmüştür. Normal ve kayma gerilmeleri, plaka uçlarında maksimum değerlere ulaşırken, uçlardan viiuzaklaşıldıkça hızla düşmektedir. SAP90 sonuçları da, Roberts'm teorisini temel alarak çözüm yapan bilgisayar programının sonuçlarıyla aynı eğilimi göstermekte, ancak biraz farklı değerler vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE BEAMS BY EXTERNALLY BONDED PLATES ÖZALTAY, Asuman M. S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. S. Tanvir Wasti June 1996, 106 pages The upgrading of reinforced concrete beams by means of steel plates is a widely used technique either for the repair of lightly damaged beams after a natural disaster or for the retrofitting of structural elements in buildings and bridges. Such repair and strengthening is usually carried out by bonding thin steel plates with epoxy resin over a length of the tension face of the beam. Composite action between the concrete and the steel plate significantly increases the load carrying capacity of the structural element. However, mexperimental results indicate a concentration of both shearing as well as normal stresses at the termination of the steel plate. Normal stresses at the end of the strengthening plate result in peeling forces which may cause the separation of the steel plate from the concrete, and high shearing stresses may result in ripping of the concrete cover at the ends of the steel plate. Hence, the evaluation of these stresses by analytical methods is necessary. In this thesis, analytical studies on the repair and strengthening technique by bonding of steel plates to the soffits of simply supported reinforced concrete beams are presented. After a discussion of several analytical procedures available in the literature, the simplified approach proposed by Roberts ( 1 984 ) is chosen. A computer program called TAKİ has been prepared whereby the calculation of shearing and normal stresses for externally plated reinforced concrete beams may be calculated at a large number of locations along the length of the beam, given the dimensions of the beam and the plate, as well as the elastic and shear moduli for beam, plate and adhesive. The program is used to conduct parametric investigations of the effect on these stresses of changing the length and thickness of the strengthening plate. Reasonable agreement is obtained with the results of available experimental tests. IVFor one of the chosen examples of beam strengthening for which experimental results are available, finite element modelling of the beam, plate and adhesive system in terms of solid elements and subsequent analysis using the SAP90 program have also been conducted. The distribution of both shear and normal stresses is found to give a maximum at the ends of the bonding plate and to diminish rapidly along the length away from the ends. The SAP90 results show the same trend and pattern as those obtained from the computer program based on Roberts's approach, but some differences in numerical values are also found.