Akif Kurtuluş'un şairliği ve şiirleri
Poetry and poems of Akif Kurtuluş
- Tez No: 565627
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN BEHCET SAZYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akif Kurtuluş, Şiir, Şair, 1980 Şiiri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Akif Kurtuluş, 1980 dönemi şiiri içinde için önemli bir yere sahiptir. Kendi çağından önceki şiirleri iyi anlamış ve şiirleri vasıtasıyla bu bağlantıyı devam ettirmiştir. Aynı zamanda 1980 dönemi şiiri içinde gerçekçi çizgide şiirler yazmış bunun yanında gelenek-modernizm-romantizm-marksizm gibi kavramları aynı potada eritmiştir.“Akif Kurtuluş'un Şairliği ve Şiirleri”isimli bu çalışmamızda şairin poetik anlamda şiirinin ve bulunduğu ortamın temel dinamikleri metin merkezli olarak ortaya konulmuştur. Çalışmamız giriş ve sonuç hariç altı bölümden oluşmuştur. Birinci bölümünde 1980 dönemi şiirine kadar olan sürecin kültürel, siyasi ve edebi ortamı incelenmiş, ikinci bölümde 1980 dönemi şiirine kadar olan önemli şiir hareketlerinin açıklaması yapılmış, üçüncü bölüm 1980 dönemi şiirinin poetik ortamı ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde şairin hayatı, edebi görüşleri verilmiş ve Akif Kurtuluş'un bu şiirdeki yeri belirlenmiştir. Beşinci bölümde Kurtuluş'un şiirlerinin tema ve yapı bakımından incelemesi yapılmış, altıncı bölümde Kurtuluş'un şiirlerinin dil ve üslubu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Akif Kurtuluş has an important place in the poetry of the 1980 period. He understood the poems of the previous age and maintained this connection through his poems. At the same time, he wrote poems in realistic style within the poetry of the 1980 period and he intertwined the concepts such as tradition, modernism, romanticism and marxism with each other. In this study titled as“A Research on the Poems of Akif Kurtuluş”, the basic dynamics of the poet's poems and environment were put forward in a text-based form. Our study consists of six sections apart from introduction and conclusion. The cultural, political and literary environment of the process until the Poetry of 1980 was examined in the first section, significant poetry movements until the Poetry of 1980 were explained in the second section, the poetic environment of the Poetry of 1980 was presented and the importance of Akif Kurtuluş in terms of these poems was determined in the third section, the poems of Kurtuluş were reviewed for theme and structure in the fifth section and the language and style of his poems were analyzed in the sixth section. Keyword: Akif Kurtuluş, poem, poet, 1980's poems.