Spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin hukuk ve spor hukuku dersine ilişkin bilgi düzeyleri ile hukuk bilinçlerinin incelenmesi
Sports management department students' knowledge of legal and sports law course level and legal consciousness
  1. Tez No: 565706
  2. Yazar: ALPEREN PEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARBAROS SERDAR ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk ve Spor hukuku, Spor yöneticiliği, Öğrenci, Bilgi, Bilinç, Law and sports law, Sport management, Student, Knowledge, Consciousness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırma survey tarama modelinde bir araştırma olup, spor yöneticiliği bölümünde okuyan öğrencilerin hukuk ve spor hukuku bilgi düzeyleri ve bilinçlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Akdeniz Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Selçuk Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi ve Balıkesir Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor yöneticiliği Bölümlerinde, Hukuka giriş ve Spor Hukuku dersini okumuş 650 öğrenciden, örneklem grubu ise evrenden tesadüfü yöntemle gönüllü olarak ankete katılan 456 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veriler anket yöntemiyle elde edilmiştir. Hukuka giriş ve Spor hukuku ders içerikleri ve öğrencilere kazandırılmak istenen hedefler incelenerek soru önermeleri hazırlanmıştır. Geliştiren anketin uzman görüşleri alınarak anlaşıla bilirliği ve kapsam geçerliği, test ve tekrar test yöntemiyle de geçerlik ve güvenirliği sağlanmıştır. Anketin Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı 0,90 olarak bulunmuştur. Bu katsayıda bilim insanlarına göre oldukça yüksek bir katsayıdır. Elde edilen verilere istatistik işlem olarak SPSS 20.0 programından yararlanılarak, frekans (%),Crosstabs ve değişkenler arası farklılıkların tespiti için Chi-Square (X2), Independent Samples T-Test ve Correlations test işlemleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda; katılımcıların hukuka giriş dersinde hukuk terim ve kurallarını genel olarak orta düzeyde öğrendikleri ve bildiklerini, spor hukuku dersinde ise spor hukuku ile ilgili bilgi ve terimleri genel olarak orta düzeyde öğrenip bildiklerini, ancak erkek katılımcıların kadınlara göre bazı bilgilerde evet seçeneğinde yoğunlaştıklarını; hukuk ve spor hukuku bilgileri ile genel hukuk bilinçleri arasında da doğrusal bir paralelliğin olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in the survey screening model and the aim was to determine the knowledge and consciousness of the students in the sports management department. The universe of the study was Burdur Mehmet Akif Ersoy University, School of Physical Education and Sports, Akdeniz University, Faculty of Sport Sciences, Selçuk University, Faculty of Sport Sciences and Balıkesir University, School of Physical Education and Sports, Sport Management and the sample group consisted of 456 students who volunteered to participate voluntarily from the universe. Data were collected by survey method. Introduction to the law and sports law course contents and the aims to be gained by the students were examined and question proposals were prepared. The validity and reliability of the questionnaire and the validity and scope validity of the developed questionnaire and the validity and reliability of the test and retest method were obtained. The Cronbach olaraks Alpha reliability coefficient was found to be 0.90. This coefficient is a very high coefficient compared to scientists. The statistical data were analyzed by using SPSS 20.0 program, frequency (%), Crosstabs and Chi-Square (X2), Independent Samples T-Test and Correlations tests were performed to determine the differences between the variables. As a result of the research; that the participants have learned and learned the legal terms and rules in the medium level at the intermediate level and they know the knowledge and terms related to sports law in general at intermediate level, but the male participants concentrate on the yes option in some information according to women; we can say that there is a linear parallelism between law and sports law and general law consciousness.