Devlet tiyatrosu sahne dekorunda resim unsurları bağlamında gerçekleştirme yöntemi (1980-2010)
The realization method in the context of picture elements at the stage decoration of state theatre (1980-2010)
- Tez No: 565865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU OKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim, dekor, sahne, tiyatro, gerçekleştirme (realizasyon), Painting, decor, stage, theater, realization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Uygarlık tarihi boyunca resmin ve diğer sanat dallarının yollarının kesiştiği sıklıkla görülmektedir. Tiyatro sanatıyla da resmin yolları, insanı insana anlatma çabasında kesişmiş, yanılsama yaratan resim ile tiyatro aynı mekânda; sahnede buluşmuşlardır. Resmin, sanatın her alanıyla ilişkilendirilebilmesi tiyatro dekorlarında ve sahnede de kendisini göstermektedir. Sahnelenen tiyatro oyunlarının dekorlarının eskizinden, boyanmasına, renklendirilmesine kadar her aşama, resmin unsurları kullanılarak gerçekleştirilir. Tez çalışmasında resim ve tiyatro sanatlarının iş birliği sergilenmiş, tiyatro sahnelerinde ve dekorlarında resmin unsurlarının izleri sürülmüştür. Tez çalışması, alanında yapılan ilk çalışmadır. Tez çalışması ile, 44 yıldır profesyonel olarak uygulanan sahne resmi, ilk defa belgelenmektedir. Tez çalışmasında, resim sanatının, tiyatro oyunlarının mesajının iletilmesine katkısı ortaya konmuş ve resim unsurlarının bilinmesinin ve uygulanmasının, tiyatro oyunlarında dekorla oluşturulan atmosferin algılanmasına ve oyunun dinamiğine hizmet ettiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
All along the history of civilization painting and way of other branches of art will be crossed frequently. The way of painting was crossed by the art of theatre to express human behaviors to others and painting that made illusion and theatre met at the same stage. Establishing a relation with every field of art and painting can be seen at the theatre sets and stage.The sets of theatrical presentations are realized by using the companet of painting at every step including preliminary sketch of decors and making colorful of decors. The collective work of painting and arts of theatre were shown in the study of this thesis and the artists werw followed the trail of components of paintings at the scenes of theatre and decors.This thesis is the first studying in this field. Sceen painting which was carried out professionally for forty four years was documented fort the first time. It was shown that how the art painting conduct the message and the addition of panting in this subject. This thesis show that the addition of painting convey the message of theatre plays to people and it emphasizes that painting serves the dynamics of the theatre play and the perception of the atmosphere which is made by decors at the theatre plays.