Duodenogastrik reflü tanılı çocuklarda etyoloji, klinik bulgular ve prognozla ilişkili faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of etiology, clinical findings and prognosis related factors in children with duodenogastric reflux diagnosis
- Tez No: 565985
- Danışmanlar: PROF. DR. AYGEN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Duodenogastrik reflü, mide boşalma zamanı, Helicobacter pylori, klinik evreleme, ursodeoksikolik asit ve sukralfat kombine tedavisi, Duodenogastric reflux, gastric emptying time, Helicobacter pylori, clinical staging, ursodeoxycholic acid and sucralfate combined therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Duodenogastrik reflü (DGR), duodenumda ki safra, pankreas ve ince barsak içeriğinin mideye geçişi sonucu ortaya çıkan klinik tablodur. Duodenum içeriği fizyolojik olarak beslenme sonrasında gün içinde, akşam uyku esnasında, sabah açlık anında mideye geri kaçabilir. Mideye geçen içeriğin sonucunda mukoza hasarına bağlı gastrit, ülser, karsinom, hazımsızlık gibi patolojik durumların oluşmasına duodenogastrik reflü hastalığı (DGRH) denir. DGRH'da etyolojik nedenlerde yetişkinlerde daha çok geçirilen mide operasyonları düşünülürken, çocuklarda mide operasyonları nadir olduğu için gastrointestinal motilite bozuklukları, duodenum, pankreatik kanal ve safra yollarındaki anatomik patolojilerin daha sık sebep olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada ppi tedavisine yanıtsız, dirençli reflü semptomları ile başvuran 10 yaş ve üzeri olan endoskopik olarak DGRH tanısı alan 33 hasta dahil edildi. Bu hastalarda demografik özellikler; yaş, cinsiyet, akrabalık, aile öyküsü değerlendirildi. Ayrıca etyolojide mide motilite bozukluğu açısından mide boşlama zamanlarının uzaması ve UDKA + Sukralfat tedavisi alan hastaların klinik ve laboratuar prognozu değerlendirildi. H. pylori varlığı olan ve olmayan olarak hastalar 2 gruba ayrıldı ve H. pylorinin klinik semptomlarla ilişkisi değerlendirildi. Hastalığın prognozu için evreleme yapıldı. DGRH olan 33 hastadan 25'i kız (%75,8) cinsiyet, anne ve baba arasında akrabalık öyküsü olan 6 (%18,2), aile öyküsü bulunan hastalar ise 2 (%6,1) kişiydi. Mide boşalma zamanı değerlendirilen 32 hastanın 23'ünde (%71,9) uzun saptandı. H. pylori pozitif olan ve eradikasyon tedavisi almayan 33 hastadan 9 hasta (%27,3) vardı. Hastaların 17'si 3-4 ay, 16'sı 6 ay UDKA ve Sukralfat tedavisi almıştı. Hastalar klinik evreleme ile değerlendirildiğinde tedavi süresinden bağımsız olarak istatistiksel olarak anlamlı düzelme sağlandı. 33 hastanın 16'sının tedavi sonrası kontrol endoskopisi mevcuttu. Histopatolojik olarak değerlendirildiğinde tedavi süresinde bağımsız olarak hastalarda anlamlı klinik düzelme saptandı. Sonuç olarak kız cinsiyet sıklığı artmış ve adolesan yaş grubunda sık görüldüğü bulunmuştur. Etyolojide eşlik eden hastalık olmadan mide motilite bozukluğ olabileceği ve mide boşalma zamanının değerlendirilmesi uygun olacaktır. Evreleme sayesinde hastalığın prognozu hakkında daha doğru bilgi elde edilmiş olup, UDKA ve sukralfat tedavisi DGRH'da prognozu azaltan ve histopatolojik olarak düzelme sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Duodenogastric reflux (DGR) is the clinical manifestation of bile, pancreas and small bowel contents in the duodenum. The content of the duodenum can be delivered back to the stomach after physiological feeding during the day, evening sleep or fasting in the morning. Duodenogastric reflux disease (DGRD) is the formation of pathological conditions such as gastritis, ulcer, carcinoma and indigestion due to mucosal damage as a result of retrograde passage to the stomach. Whereas gastric operations are considered to be the most common etiologic causes of DGRD in adults, gastrointestinal motility disorders, duodenum, pancreatic duct and biliary tract anatomic pathologies are thought to be more frequent because gastric operations are rare in children. In this study, 33 patients greater or equal to 10 years of age and presented with refractory reflux symptoms unresponsive to ppi treatment were endoscopically diagnosed as DGRD. As demographic characteristics of these patients age, gender, consanguinity, family history were evaluated. In addition, in case of gastric motility disorder in the etiology, prolongation of gastric emptying time, and clinical and laboratory prognosis of patients receiving UDCA + sucralfate treatment were evaluated. Patients with and without H. pylori were divided into two groups and the relationship between H. pylori and clinical symptoms was evaluated. Staging was performed for the prognosis of the disease. Of the 33 patients with DGRD, 25 (75.8%) were female, 6 (18.2%) with a history of consanguinity between parents, and 2 (6.1%) with a family history. Gastric emptying time was longer in 23 (71.9%) of 32 patients. Of the 33 patients, 9 (27.3%) were H. pylori positive and did not receive eradication therapy. Seventeen and 16 patients received UDCA and sucralfate treatment for 3-4 and 6 months, respectively. When patients were evaluated with clinical staging, a statistically significant improvement was observed regardless of treatment duration. Sixteen of 33 patients had undergone postoperative endoscopy. Histopathologically, there was a significant clinical improvement independent from treatment duration. In conclusion, the frequency of female gender was increased and it was found to be common in adolescent age group. In the etiology, gastric motility disorder might exist without concomitant disease and evaluation of gastric emptying time would be appropriate. Staging provides more accurate information about the prognosis of the disease, and UDCA+sucralfate treatment decreases the prognosis and provides histopathological improvement DGRD.