Göçmen kadınların sağlık ve hastalık deneyiminde kültürün etkisi: İlişkisel sosyolojik bir araştırma
The effect of culture on the experience of immigrant women's health and illness: A relational sociological research
- Tez No: 566046
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YELKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sosyoloji, Public Health, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Mütekabiliyet Analizi, İlişkisel Sosyoloji, Sağlık ve Hastalık Deneyimi, Sağlıkta Kültürün Etkisi, Suriyeli Göçmen Kadınlar, Cultural Effect on Health, Immigrant Syrian Women, Health and Illness Experiences, Multiple Correspondence Analysis, Relational Sociology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
İlişkisel bir bakış açısı ile ele alındığında hastalık ve sağlık olgusunun, evrensel tözcü tanımlamaların sınırlarını aşan bir içeriğe sahip olduğu düşünülmektedir. Hastalık ve sağlığa ilişkin deneyimler, yalnızca tıbbi alanın kuralları tarafından değil aynı zamanda aktörün sosyal uzamı tarafından belirlenen dinamik bir ilişkiler ağı tarafından çevrelenmiştir. Göç, kadınlık, kültür, sağlık ve hastalık olgularının ilişkisel olarak ele alınması araştırmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, göçmen kadınların aktör olarak, sağlık ve hastalık olgularını nasıl deneyimlediklerini ve bu deneyime kültürün etkisini, ilişkisel sosyolojik bir yaklaşımla incelenmesidir. Araştırma, Ankara'da göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Önder ve Battalgazi mahallelerinden amaca yönelik örnekleme yöntemi ile seçilen kadın göçmen katılımcılar ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 314 Suriyeli kadın göçmen ile görüşülmüştür. Veriler, literatür taraması ve araştırma öncesinde pilot odak grup görüşmeleri sonucunda oluşturulmuş, yapılandırılmış soru formu kullanılarak, tarama araştırması yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma verileri, SPSS 25.0 programında çoklu mütekabiliyet analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Suriyeli göçmen kadınların sosyal uzamlarının, sağlık ve hastalık pratiklerinde ayrım oluşturmadığı görülmüştür. Göçmen kadınların sağlık ve hastalık deneyimlerinin, kültürel, ekonomik ve sosyal sermayeleri açısından homojen bir dağılım gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum, örneklemdeki katılımcılar için sağlık alanında uyumun sağlandığının bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
When considered from a relational perspective, it can be stated that the phenomenon of health and illness has a content that exceeds the boundaries of universal substance definitions. Health and illness experiences are surrounded not only by the rules of the medical field but by a dynamic network of relationships determined by the social space of the actor. Relationships between, migration, femininity, culture, health and illness phenomena are the focus of the study. The aim of the research is to examine how migrant women experience, health and illness phenomena as actors and the effect of culture on this experience with a relational sociological approach. The research was conducted with female immigrant participants who were selected from the intensively migrant populated neighborhoods of Onder and Battalgazi which are the part of capital city of Turkey, Ankara. A total of 314 Syrian migrants were interviewed. It was developed through a literature review and a focus group interviews which conducted before the research. After that the data were collected by using the structured questionnaire. The analysis of the research data was carried out by using the SPSS 25.0 programme with the multiple correspondence analysis technique. Outcome of the research, it has been observed that the social space of Syrian migrant women do not constitute a distinction in health and illness practices. It was concluded that the health and illness experiences of immigrant women have a homogeneous distribution in terms of their cultural, economic and social capital. This is considered as an indicator of integration in the field of health for the participants in the sample of the research.