Haber üretim pratikleri bağlamında veri gazeteciliği: türkiye'deki gazetecilerin veri gazeteciliğine yaklaşımı
Data journalism in the context of news production practices: the approach of journali̇sts to data journalism in turkey
- Tez No: 566149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERMAN YÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Veri Gazeteciliği, Gazeteci, Haber, Veri, Data journalism, Journalist, News, Data
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Teknolojinin gelişmesi ve yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte bireysel ve kamusal hayatın içerisine yeni kavramlar girmeye başlamıştır. Farklı alanlarda iş yapış şekillerinin değişmesine neden olan açık veri ve büyük veri gibi kavramlar, veri gazeteciliğinin gelişmesine olanak sağlarken, gazetecilerin iş yapış şekillerini de değiştirmiştir. Bu tez çalışmasında Türkiye'de veri gazeteciliğinin tanımı yapılarak veri gazeteciliğinin nasıl uygulandığı, iletişim konusunda uzman akademisyenler ve medya profesyonelleri olan geleneksel, dijital ve bağımsız gazetecilerin bakış açışı üzerinden ele alınmış, Türkiye'de veri gazeteciliği algısının ne olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda ele alınan tezde veri gazeteciliğini anlamak için veri gazeteciliği çevresinde yer alan medya profesyonelleri ve akademisyenlerden oluşan örneklem evrenine sahip toplamda 40 kişi ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Derinlemesine görüşme yönteminin seçilmesinin nedeni gazetecilerin“veri gazeteciliği”kavramını anlayış ve uygulayış şeklini ölçmektir. Araştırma sonucunda, Türkiye'de veri gazeteciliğinin gazeteciler tarafından önemsendiği ve gazeteciliğin geleceğine ilişkin önemli bir başlık olarak görüldüğü anlaşılmıştır. Veri gazeteciliğinin haber üretim sürecinin hemen tüm aşamalarında dikkate değer değişimlere yol açtığı, veri gazeteciliğinde haber üretim sürecini gerçekleştirebilmek için gazetecilerin gazetecilik pratiklerine hâkim oldukları fakat veri gazeteciliğinin bugün için Türkiye'de uygulanırlığının düşük olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development and widespread use of technology, new concepts have started to enter into individual and public life. Concepts such as open data and big data, which have led to changes in the way they do business in different fields, have enabled the development of data journalism and have changed the way journalists do business. This thesis made the definition of data journalism in Turkey in the work data journalism of how to apply traditional academics and media professionals in communication, were discussed over the outlooks of digital and independent journalists, data journalism perception in Turkey has aimed to find out what happened. In this thesis, in order to understand data journalism, semi-structured in-depth interviews were conducted with a total population of 40 people from media professionals and academics around data journalism. The reason for choosing in-depth interview method is to measure the way journalists understand and apply the concept of“data journalism”. As a result, the data that are ignored by the journalists and journalism in Turkey was seen as an important topic for understanding the future of journalism. Data journalism news that led to remarkable changes in almost all stages of the production process, from journalists to realize the news production process in data journalism journalism in Turkey today of that, but data journalism dominated the practice was concluded that the low applicability.