Türkiye'de hukuk sözlükleri: Sözlükbilimsel bir inceleme
Law dictionaries in Turkey: A lexicographical examination
  1. Tez No: 566267
  2. Yazar: SEDAGÜL SÜNDÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜRLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlükbilimi, hukuk sözlükbilimi, makroyapı, mikroyapı, Lexicography, legal lexicography, macrostructure, microstructure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sözlüklerin dünyası sözcüklerden, onların anlamlarından meydana gelmektedir. Sözcükler soyut kavramlar, somut adlar, bilimsel/akademik terimler gibi birçok alt kategoriyi içerir. Diğer yandan her sözcüğe karşılık gelen bir tanım veya anlam vardır. Tam da bu noktada sözlükler herhangi bir sözcüğe ait niteliksel ve niceliksel bilgiyi bünyesinde bulundurma görevi taşır. Sözlükler, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız veya anlamını bilip etkin söz dağarcığımızın bir parçası olmayan ya da anlamını merak edip araştırma peşine düştüğümüz sözcükleri toplar, sınıflandırır, yazılışını, anlamını, kökenini ve bağlamını vermeye çalışır. Tezimizde sözlükbilim ve beraberinde akademik sözlükbilimi adı altında hukuk sözlükbiliminin kapsamı, tarihi ve uygulama alanı gibi inceleme konularının yardımıyla Türkiye'de günümüzde üniversitelerde itibar gören belli başlı hukuk sözlükleri mercek altına alınacaktır. Araştırmamızda teorik bilgilerin yanı sıra sözlüklerin pratikte makro ve mikro yapısı incelenecektir. Sözlüklerin genel görünümü, maddebaşlarının seçimi ve tanımlanması, yapılan tanımların nitelikleri gibi hususlar ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The world of dictionaries consists of words and their meanings. Words contain many sub-categories such as abstract concepts, concrete names, scientific/academic terms. On the other hand, there is a definition or meaning that corresponds to each word. At this point, dictionaries have the task of having qualitative and quantitative information of any word. Dictionaries collect the words we use frequently in daily life or know the meaning and are not a part of our effective vocabulary or are interested in the meaning of the word and seek to research, classify, and try to give its meaning, origin and context. In our thesis, under the name of lexicography and along with the metalexicography, respected legal dictionaries from the universities in turkey will be scrutinized in the help of historical development, content and applications of legal lexicography. In our research, besides theoretical knowledge, the macro and micro structure of dictionaries will be examined in practice. General aspects of dictionaries, selection and definition of headings, qualifications of definitions will be tackled.