Kemik hasarlarının onarımı için deksametazon yüklü nanokompozit doku iskelelerinin geliştirilmesi ve in vitro karekterizasyonu
Development and in vitro characterization of dexamethasone loaded nanocomposite scaffolds for repair of bone defects
  1. Tez No: 566519
  2. Yazar: AYŞE BEGÜM DOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ALARÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik iyileşmesi, nanokompozit doku iskelesi, nanosilika, jelatin metakrilat, deksametazon, Bone healing, nanocomposite scaffold, nanosilica, gelatin methacrylate, dexamethasone
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında kemik hasarlarının tedavisi için deksametazon yüklü jelatin metakrilat (GELMA) ve nanosilika nanokompozit doku iskelelerinin hazırlanması ve in vitro karakterizasyonu amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın ilk aşamasında GELMA sentezlenmiştir ve yapısı FTIR ile belirlenmiştir. Ardından GELMA ve nanosilika ile ön formülasyon çalışmaları yapılmıştır. Hidrojellerin mekanik özellikleri elastik modülleri ve kopma gerilimleri hesaplanarak değerlendirilmiştir. FT-IR, SEM ve EDX analizleri gerçekleştirilmiştir. Ardından şişme ve in vitro degredasyon özellikleri incelenmiştir. Seçilen optimum nanokompozit doku iskelelerine deksametazon sodyum fosfat yüklenmiştir ve in vitro salım çalışmaları gerçekleştirilmiş ve salım kinetiği değerlendirilmiştir. Bulgular: Hidrojellerin mekanik dayanıklılıkları nanosilika ve UV çapraz bağlanma süresine bağlı olarak artmıştır. Şişme oranları nanosilika miktarının artması ile azalırken, degredasyon süresi ise uzamıştır. In vitro salım hızı nanosilika miktarı ve UV çapraz bağlanma süresi arttıkça azalmıştır. Sonuçlar: Çalışma kapsamında tasarlanan nanokompozit doku iskeleleri başarıyla hazırlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Aim: In this study, the aim of this study was the preparation and in vitro caharcterization of dexamethasone loaded gelatin methacrylate (GELMA) and nanosilica nanocomposite scaffolds for the treatment of bone defects. Materials and Methods: In the first stage of the study, GELMA was synthesized and its structure was determined by FT-IR. Subsequently, preformulation studies were carried out with GELMA and nanosilica. Mechanical properties of hydrogels were evaluated by calculating elastic modulus and stress of fracture. FT-IR, SEM and EDX analyzes were performed. Then swelling and in vitro degredation properties were investigated. The selected optimum nanocomposite scaffolds were loaded with dexamethasone sodium phosphate and in vitro release studies were performed and release kinetics were evaluated. Findings: The mechanical strength of hydrogels was increased due to nanosilica amount and UV crosslinking time. Swelling rates decreased whereas degredation time was prolonged with increasing amount of nanosilica. The in vitro release rate decreased with an increase in the amount of nanosilica and UV crosslinking time. Results: Designed nanocomposite scaffolds were prepared successfully.