Deneysel olarak romatoid artrit oluşturulan wistar ırkı ratlarda terapötik ultrason ve düşük enerjili lazerin tedavi üzerindeki etkinliği
Investigation of the effects of low level laser therapy and therapeutic ultrasound in rats with experimental rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 566518
  2. Yazar: SITKICAN OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Lazer, Rat, Romatoid Artrit, Terapötik Ultrason, Laser, Rat, Rheumatoid Arthritis, Therapeutic Ultrasound
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Deneysel olarak Romatoid Artrit oluşturulan Wistar ırkı ratlarda düşük enerjili lazer ve terapötik ultrasonun tedavi üzerine etkinliğinin klinik, termografik, radyografik, biyokimyasal ve histopatolojik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada toplam 84 adet ratta deneysel olarak romatoid artrit oluşturulduktan sonra kontrol ve sham grupları hariç diğer gruplara 14. günden itibaren tedavi protokolleri (Medikal Tedavi MT, Medikal Tedavi+Terapötik Ultrason MT+TU, Medikal Tedavi+Lazer MT+L ve Terapötik Ultrason TU) uygulandı. Deney öncesi, 0, 14, 21 ve 28. günlerde canlı ağırlık, eklem hacmi, termografik, radyografik ve biyokimyasal ölçümleri yapıldı. Deney sonunda ratlar sakrifiye edilerek eklem dokuları histopatolojik olarak incelendi. Bulgular: Tüm zamanlarda yapılan canlı ağırlık ölçümlerinde gruplara ve zamana göre değişimlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Kontrol grubuna göre tüm gruplarda termografik olarak ölçülen en yüksek sıcaklığın grup TU'da olduğu belirlendi. Radyografik verilerde erozyon, eklem aralığı ve eklem yıkımlanmasında en yüksek skor sham grubunda elde edilirken en düşük skor lazer grubunda belirlendi. Biyokimyasal olarak yapılan ölçümlerde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. MT+L grubunda sinoviyumda hafif derecede mononükleer hücre infiltrasyonları ve kondrositlerde orta düzeyde dejenerasyon olduğu belirlendi. MT+TU grubunda ise sinoviyumdaki mononükleer hücre infiltrasyonlarının orta derecede olduğu ve kondrositlerde orta derecede dejenerasyon belirlendi. Sonuç: Bu tez çalışmasında romatoid artritin sağaltımında, düşük enerjili lazer terapisinin ve terapötik ultrasonun iyileşme üzerinde ve hastalığın eklem üzerinden oluşturduğu eroziv etkinin azaltılmasında katkısı olduğu fakat her iki terapötik ajanın dozunun standardize edilmesi için daha çok araştırma yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was aimed to compare the clinical, thermographic, radiographic, biochemical and histopathological effects of low level laser therapy and therapeutic ultrasound (TU) on the treatment of Wistar rats with rheumatoid arthritis. Material and method: In this study, experimental rheumatoid arthritis was created in 72 rats and 12 rats left as a control. Totally, 72 rats were divided into 6 groups (Medical treatment [MT], Laser [L], TU, MT+TU, MT+L and Sham) and each group covers 12 rats. Body weight, joint volume, thermographic examination, radiographic scoring and biochemical measurements were performed before the experiment, and on the days of 0, 14, 21, and 28. Histopathological scoring of the joint tissue was carried at the end of the experiment. Results: There was no statistical significant difference among groups according to the weight measurements. The highest joint temperature was determined in the TU group compared to the other groups. The lowest radiographic score was detected in the laser group. No statistical differences were observed according to biochemical parameters. The lowest histopathological scores were obtained in MT + L and MT + TU groups. Conclusion: As a result, it was concluded that low level laser therapy and/or TU has beneficial effects on the treatment of rheumatoid arthritis. However, more research is needed to standardize the dose of both therapeutic agents.