Omurga pedikül vida uygulamalarında vida kılavuz tasarımı
Screw guide design for in applications of the pedicle screw spine
- Tez No: 566620
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HAVITÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Pedikül vida uygulamaları, torakal yaralanmalar, kılavuz tasarım, omurga kılavuz, Pedicle screw applications, thoracic injuries, guide design, spine guide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Omurga kırıkları ve deformite bozuklukları ortopedi cerrahisinde sık rastlanan durumlardandır. Omurga sisteminde oluşan rahatsızlıklarda konservatif tedaviler uygulanabilir. Bu tedavilerden yarar görülememesi veya bu tedavilerin uygulanamadığı hastalıklarda cerrahi girişimler gerekebilir. Omurga cerrahisinde enstürmantasyon adı verilen vidalama yöntemi çok sık olarak kullanılmaktadır. Omurgaya vida yerleştirme kırıklarda stabilizasyon için kullanılmaktadır. Deformitelerde ise korreksiyon başka bir değişle olması gereken hale getirmek için kullanılmaktadır. Vidalama ameliyatı ile desteğini ve dengesini kaybetmiş omurgaya yeniden stabil bir yapı kazandırmak amacı vardır. Omurlara sabitlenen her bir vidanın dikey ve yatay yönlerde belirlenmiş açısal ölçüleri bulunmaktadır. Bu açısal ölçülere uyulmadığı takdirde sinir dokusu zedelenmesi sorunu oluşabilmektedir ve hastada nörolojik komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Pedikül vidalarının uygulanması nörovasküler komplikasyonlar açısından risklidir. Vida açı ölçülerinde yapılacak en küçük yanılma bu komşu nöral ve vasküler yapılarda deformasyona neden olabilmektedir. Bu sebeple vidaların yerleştirilmesi doğru ve hassas bir şekilde yapılmalıdır. Bu çalışmada pedikül vidalarının daha doğru bir şekilde yerleştirilmesi için yeni bir kılavuz sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan kılavuz sistemi anatomik olarak omurga maketi üzerinde denenmiştir. Tasarladığımız kılavuz sisteminin, omurga ameliyatlarında vidalama yöntemi nedeniyle oluşabilecek riskleri azaltabileceği ve aynı zamanda hem hasta güvenliğini hem de cerrahi uygulama kolaylık sağlayabildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Spinal fractures and deformity disorders are common in orthopedic surgery. Conservative treatments can be applied to the disorders in the spine system. Surgical interventions may be necessary in the absence of benefit from these treatments or in the failure of these treatments. The screwing method, called instrumentation, is widely used in spinal surgery. Screw fixation is used for fixation in fractures of the vertebrae and in deformities, is used for correction. It has the aim of giving a stabile position to the backbone which has lost its support and balance by screwing operation. Each screw sent to the vertebrae that has angles defined in vertical and horizontal plans. If the surgery did not fit these angle plans, nerve tissue can be damaged and neurological complications may occur. The application of pedicle screws is so risky operation in terms of neurovascular complications. The slightest deviation in screw angle can cause injury to these adjacent neural and vascular structures. For this reason, the installation of the screws must be done accurately and precisely. In this study, a new guidance system has been designed for more accurate placement of pedicle screws. The designed guide system has been tried anatomically on the spine model. It has been seen that the guiding system that we designed can reduce the risks that may occur due to screwing method in spine operations, and at the same time, it was observed that both the patient safety and the ease of surgical application were provided.