Gebelerde yapılan 75 GR glukoz tolerans testinin maternal plazma oksidatif statusa etkisi
The effect of 75 g glucose tolerance test on maternal oxidative status in pregnancy
- Tez No: 566688
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İBRAHİM HARMA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM), 75 Gr Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT), Oksidatif Stres, Total Oksidan Status (TOS), Total Antioksidan Status (TAS), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ), Gestational Diabetes Mellitus (GDM), 75 g Oral Glucose Tolerance Test (OGTT), Oxidative Stress, Total Oxidant Status (TOS), Total Antioxidant Status (TAS), Oxidative Stress Index (OSI)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş-Amaç: Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM), gebelik sırasında başlayan ya da ilk kez gebelikte farkedilen çeşitli derecedeki karbonhidrat intoleransı olarak tanımlanmaktadır. En önemli özelliği gebelikten sonra kendiliğinden ortadan kalkmasıdır. GDM'nin taranması, tanısının konulması; gebelik sırasında ve sonrasında maternal kötü etkilerinin önlenebilmesi için önemlidir. GDM tanısı için tüm gebelere gebeliğin 24.-28. haftaları arasında, 75 gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılmalıdır. Diyabette oksidatif stres oluşumunun çoğunlukla hiperglisemiye bağlı olabileceği öne sürülmüştür. Biz çalışmamızda OGTT sırasında oluşturulan akut hipergliseminin oksidatif statusa etkisini araştırdık. Materyal ve Metod: Çalışmamız 1 Haziran 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde yapılmıştır. 24-28. gestasyonel haftalardaki 75 gr OGTT yapılan 50 gebenin test sırasında alınan kan plazmalarında ve aynı gebelerin aynı gün açlık kan plazmalarındaki Total Oksidan Status (TOS), Total Antioksidan Status (TAS) seviyeleri ölçüldü. Bu değerler yardımıyla Oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplandı. Oral glukoz yükleme sonrası oluşan TAS, TOS ve OSİ seviyeleri ile aynı hastaların bakılan açlık TAS, TOS ve OSİ seviyeleri karşılaştırıldı. Bulgular: 75 gr OGTT sırasında oluşan TAS, TOS ve OSİ değişimi anlamlı bulunmamıştır. Bu test sırasında oluşturulan hipergliseminin akut oksidatif stresi arttırmadığı saptanmıştır. Ayrıca GDM saptanan gebelerde de test sırasında oksidatif stres oluşmadığı saptanmıştır. Tartışma: Bizim çalışmamız gebelikteki 75 gr OGTT sırasında akut gelişen oksidatif stresin araştırılması açısından özgün bir çalışmadır. Önceki çalışmalar daha çok kronik hipergliseminin kan ve doku üzerine oksidatif stres etkisi üzerineyken, çalışmamızda gebelerde akut hipergliseminin oksidatif stres üzerine etkisini araştırdık. Çalışmamızda GDM tanısı konulan gebelerde de glukoz yüklemesi ile beraber oksidatif stres artışı saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamıza göre; 75 gr OGTT sırasında gebeye verilen glukozun, akut olarak anlamlı bir oksidatif stres oluşturmadığını, GDM tanısı alan ve almayan gebeleri akut oksidatif stres gelişimi açısından karşılaştırdığımızda, akut hipergliseminin TAS ve TOS seviyelerinde anlamlı fark tespit edilmediğini saptamış bulunmaktayız. Bu bulgular daha fazla hasta içeren çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Background: Gestational diyabetes mellitus (GDM) is defined as carbohydrate intolerance of variable severity, which is first noticed in pregnancy or started during pregnancy. The most important feature is the spontaneous disappearance after pregnancy. Screening and diagnosis of GDM; it is important to prevent maternal adverse effects during and after pregnancy. For the diagnosis of GDM, all pregnant women were taken around 24th to 28th gestational weeks, 75 g oral glucose tolerance test (OGTT) should be performed. It has been suggested that oxidative stress formation in diyabetes may be due to hyperglycemia. In our study, we investigated the effect of acute hyperglycemia on the oxidative status during OGTT. Methods: Our study was performed between June 1, 2018 and December 31, 2018 in Zonguldak Bülent Ecevit University Health Practice and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic. Total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS) levels in blood plazma, was measured of 50 pregnant women who underwent 75 g OGTT around 24th to 28th gestational weeks. Oxidative stress index (OSI) was calculated with the help of these values. TAS, TOS and OSI levels after oral glucose loading were compared to the fasting TAS, TOS and OSI levels of the same patients. Results: TAS, TOS and OSI changes during 75 g OGTT were not significant. It was determined that hyperglycemia during this test did not increase oxidative stress significantly. In addition, it was determined that there was no oxidative stress during this test in pregnant women with GDM. Discussion: Our study is an original study in terms of the oxidative stress station with 75 gr OGTT during pregnancy. While previous studies mostly focused on the effect of oxidative stress on blood and tissue in chronic hyperglycemia, we investigated the effect of acute hyperglycemia on acute oxidative stress in pregnant women. In our study, there was no increase in oxidative stress after glucose loading in pregnant women diagnosed with GDM. Conclusion: In our study, we found that glucose given to pregnant women during 75 g OGTT did not create any acute oxidative stress. In comparison with the development of acute oxidative stress, we found that acute hyperglycemia was not significantly create any change at the levels of TAS and TOS. However, more studies should be supported.