Altı numaralı Kilise Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of Church Record Book number six
- Tez No: 566845
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kilise Defteri, 6 Numaralı Kilise Defteri, Gayrimüslim, Mektep, Hastane, Ottoman Empire, Church Record Book 6, non-Muslims, School, Hospital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 575
Özet
Bir beylik olarak kurulan Osman Devleti zamanla sınırlarının genişlemesiyle beraber farklı uluslarıda bünyesinde barındırmaya başlamıştır. Bu ulusların dini inançları, gelenek ve görenekleri, dilleri, yaşam biçimleri farklılıklar oluşturmuştur. Osmanlı devleti bünyesinde barındırdığı bu gayrimüslim vatandaşların tüm bu farklılıklarını devlet güvencesi altına almıştır. Onların dinlerini, geleneklerini özgürce yaşamasını sağlamıştır. Osmanlı Devleti şer'i hukukla yönetilen bir devlet olduğundan dolayı gayrimüslimlere bazı konularda da kısıtlamalar getirilmiştir. Osmanlı Devleti gayrimüslim tebayla ilgili çok sayıda kayıt tutmuştur. Bu kayıtlardan biriside Kilise Defterleri'dir. Kilise Defterleri gayrimüslimlerin ibadethane, hastane, okul gibi kurumları ve nüfusları hakkında bilgi veren defterlerdir. Tezin konusunu 6 Numaralı Kilise Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi oluşturmaktadır. Şimdiye kadar bu defterlerle alakalı olarak 7 numaralı defterin transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılmış ve bazı makaleler yazılmıştır. Bu tezin ana gayesi gayrimüslimlerle ilgili önemli bilgiler içeren bu defterlerden birinin transkribini yapmak ve sonraki çalışmara örnek teşkil etmektir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State, which was established as a state, began to accommodate itself in different nations with the expansion of Ottoman borders over time. The religious beliefs, traditions and customs of these nations, and the way of life of the languages have been created differences. The all non-Muslim citizens which is in the Ottoman Empire has been under state security. The all non-Muslim citizens has been made their religion and tradition live freely by Ottoman Empire Since the Ottoman State has been management a sharia law-ruled country, restrictions have been introduced on non-Muslims in some matters. The Ottoman State has kept numerous records about non-Muslim subjects. One of these records is the Church Record Book.. Church record books have been register book about the non-Muslim household, hospital, school, population and various institutions living in the Ottoman Empire. The thesis of subject is the transcription and evaluation of the Church Record Book 6.As of now, transcription and evaluation of the book numbered 7 have been evaluated these books and some articles have been written. The main focus of this thesis is to transcribe one of these books, which contains important information about non-Muslims, and to set an example for future work.