Operation of the arc-heated ladle furnace in İskenderun Iron and Steel Works
İskenderun Demir ve Çelik İşletmelerinde ark ısıtmalı pota fırınının işletmesi
- Tez No: 56688
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pota Ocağı verimi, bazik ve indirgeyici cüruf, metalik ilaveler, karıştırma, konverter cürufu. vı, LF performance, basic and reducible slag, metallic additives, stirring, converter slag carry over. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz İSKENDERUN DEMİR VE ÇELİK İŞLETMELERİNDE ARK ISITMALI POTA FIRININ İŞLETMESİ Saygılı, Bülent Yüksek Lisans,Metalurji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi:Prof.Dr.Naci Sevinç Ocak 1996,75 sayfa Bu tez çalışmasmdajsdemir pota fırınının işletilmesini etkileyen parametreler ve alınacak tedbirler araştırıldı. Pota fırını işletmesinin başansı,pota fırınında cüruf yapıcı ilavelerle yapılan bazik ve indirgeyici curufa,metalik ilavelere ve karıştırma yoğunluğuna bağlıdır.Kanştırma ve metalik ilaveter pota fınninda istenen sonuçlara ulaşmak için iyi bir şekilde kontrol edilebilh\Ancak,konverterden potaya cüruf kaçmasının engellenememesi halinde,indirgeyici ve bazik cüruf elde edilemez.Oksitleyici olan konvertercurufu,düşük kükürt giderimi,alaşımlama, ısıtma verimi ve çeliğin yeniden oksitlenmesi gibi işletme problemlerine neden olur. Çalışmanın sonuçlan pota fırınının verimliliğinin metalik ilaveler,kanştırma ve kireç fluşpat karışımının ilavesiyle arttığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPERATION OF THE ARC-HEATED LADLE FURNACE IN İSKENDERUN IRON AND STEEL WORKS Saygıh3ülent MS. Department of Metallurgical Engineering, SupervisonProf. Dr. Naci SEVİNÇ January 1996.75 pages In üss thesis,paraineters affecting the operation of Isdemir Ladle Furnace and remedies have been investigated. The saccess of the operation of the LF depends on the basic and reducible slag mask by adding slag additives in the LF^metallic additives and skiing intensity.Sdrririg intensity and metallic additives can be controlled precisely to achieve the expensed results in LF.However.reducible and basic slag can not be obtained in case slag carry over from the converter into the ladle is not prevemed-ConverKT slag,highly oxidizmg,causes some operational problems in the LF like poor desufafflrmariori.al loying and hearing effîciency,increase in reoxidation and reversion of paosphorus. The lesalts of the study indicate that metallic additives,stirring,and additkm of CaO+CaF- mixtures increase the performance of the ladle furnace. in