Tarihi Alanya kalesinde su: Elde edilmesi ve kullanımı
Collecting and usage of water in historical Alanya castle
  1. Tez No: 566908
  2. Yazar: NİLGÜN AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL RIFAT SAYIN, DR. İSMAİL KARAMUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: su hasadı, atık su, sarnıç, tabakhane, water harvesting, waste water, cistern, tannery
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
“Tarihi Alanya Kalesi'nde Su, Elde Edilmesi ve Kullanımı”başlığını taşıyan bu çalışma; yaşamın temelini oluşturan su ile ilgili depolama, iletme, koruma, kullanma, deşarj etme gibi konularda Alanya Kalesi'nde uygulanan yöntemler ile ilgilidir. Alanya Kalesi tarih boyunca kesintisiz yerleşim alanı olmuştur. Kültür sürekliliğinin izlerini taşıması açısından, su hasat yöntemleri ve su kullanım alanları ile ilgili izler geçmişten günümüze aktarılarak gelmiştir. Yağmur suyunun çatılardan ve açık alanlardan hasat edilmesi ve depolanması, su kullanımı, aşırı yağmurlarda heyelan ve toprak kaybı, sellerden korunma, atık suların uzaklaştırılması, liman yapıları ile ulaşım ve ticarette etken rol oynayan denizden yararlanma gibi farklı alanlarda inşa edilen su yapıları Hidrolik Tarihi açısından önemli unsurlardır. Su yapıları, inşa edildikleri döneme ait teknolojik çözümler dışında dönemlerinin sosyal hayatı, mühendislik ve mimarlık bilgilerini anlatmaları açısından gelecek kuşaklara aktarılması gereken insanlığın ortak kültürel mirası niteliğindedir. Anıtsal yapılar ve sivil mimarlık örneklerinin Alanya Kalesi'nde gözle görülecek kadar açıkta olması inceleme kolaylığı sağlarken, bu unsurların kolaylıkla dikkatten kaçmasına da neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, titled Collecting and Usage of Water in Historical Alanya Castle is related with the methods applied in Alanya Castle about the storage, transmission, protection, use and discharge of water which forms the basis of life. Alanya Castle has been an uninterrupted settlement area throughout history. In order to carry the traces of cultural continuity, traces of water harvesting methods and water uses have been transferred from past to present. Water structures constructed in different areas such as harvesting and storing rainwater from rooftops and open areas, water use, landslide and soil loss in extreme rains, protection from flood, waste water removal, port structures and water structures that are constructed to benefit from sea by means of transportation and trade are important elements in terms of Hydraulic History. Water structures are the common cultural heritage of humanity which should be transferred to the next generations in terms of explaining their social life, engineering and architecture information, apart from the technological solutions of the period they were built. The fact that while the monumental buildings and civil architectural examples are so accessible; thus searchable, in Alanya Castle, those components also cause some invisibility to the researcher.