Lomber disk herniasyonunda L5 kök basısı olan hastaların ayak bileği dorsifleksiyon kas kuvvetinin ve L5 dermatomunda duyu değerlendirmesi
Evaluation of ankle dorsiflexion muscle strength and sensory of L5 dermatome in patients with l5 root compression in lumbar disc herniation
- Tez No: 567075
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN BAMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, radikülopati, yaşam kalitesi, Lomber disc herniation, radiculopathy, quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, tek taraflı L5 kök basısı olan kronik LDH'li hastalarda, sağlam taraf ile etkilenen taraf arasında motor ve duyu kayıpların olup olmadığını araştırmak ve hastaların yaşam kalitesi düzeyini belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya, yaş ortalaması 45,09±10,88 yıl olan 14 kadın, 18 erkek toplam 32 kronik LDH'li hasta katıldı. Hastaların, sağlam taraf ve etkilenen taraf ayak bileği dorsifleksiyon ve başparmak ekstansiyon kas kuvveti manuel dinamometre ile, ayak sırtında L5 dermatomunda hafif dokunma/basınç duyusu Semmes Weinstein Monofilament (SWM), iki nokta diskriminasyon duyusu ataşlı silgi ile ve ayak bileğinde propriyosepsiyon duyusu gonyometre ile ölçülerek değerlendirildi. Hastaların ağrı şiddeti VAS, yaşam kalitesi SF-36 ile değerlendirildi. Bulgular: LDH'li hastaların etkilenen taraf ile sağlam tarafları arasında motor ve duyu ölçümleri açısından anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Sonuçlar: LDH'li hastaların etkilenen taraflarında duyu ve motor kayıpların olduğu, ağrı düzeylerinin orta şiddetin üzerinde olduğu ve yaşam kalitelerinin de etkilendiği saptanmıştır. Kadınların erkeklere göre daha çok etkilendiği ve ev hanımlarının çalışanlara göre daha düşük yaşam kalitesine sahip oldukları saptanmıştır. LDH'li hastalara yaklaşımda ağrı ile birlikte hastanın duyu, motor ve piskososyal yönden de değerlendirilmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we aimed to investigate whether there are motor and sensory losses between the unaffected and the affected side on the chronic LDH patients who has one sided L5 root compression, and to determine the level of the life qualities of patients. Method: A total of 32 chronic LDH patients were included in the study, 14 of whom were female and 18 were male age of 45.09 ± 10.88 years. It has been evaluated by measuring of unaffected side and the affected side ankle dorsiflexion and thumb extension muscle strength with manuel dynamometer, the sense of light touch/pressure with Semmes Weinstein Monofilament (SWM) also the sense of two point discrimination with paper clip eraser in L5 dermatom (foot dorsum) and the sense of proprioception was evaluated with goniometer in the ankle. Pain severity of the patients was evaluated with VAS and quality of life with SF-36. Results: A significant difference has been founded a between the affected side and the unaffected side of the LDH patients in terms of motor and sense measurements (p0.05). Conclusion: Patients with LDH had sensory and motor losses on affected sides, pain was higher than moderate severity and quality of life was also affected. It was found that women were affected more than men and housewives had lower quality of life than workers. We believe that it will be more accurate to evaluate the patient not only with pain but also with sensory, motor and psychosocial sides of the patient in the approach to patients with LDH.