Pican cevizi (Carya illinoinensis) yeşil kabuğunun antikanser özelliklerinin incelenmesi
Investigation of anticancer properties of pecan nut (Carya illinoinensis) shell
  1. Tez No: 567074
  2. Yazar: ZEYNEP HAYIRLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN AKKAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Carya illinoinensis, antikanser, apoptozis, Carya illinoinensis, anticancer, apoptosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kanser, hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu ortaya çıkan ve her geçen yıl daha da yaygınlaşan hastalıkların başında gelir. Mevcut yöntemlemlerin, iyileştirme sürecinde vücudun immün sistemine verdiği hasarlar göz ardı edilememektedir. Yapılan çalışmada son yıllarda kanser tedavi yöntemlerinden biri olarak yaygınlaşan fitoterapi yönteminin avantajları göz önünde bulundurulmuştur. Bu yöntemden yola çıkılarak pican cevizinin (Carya illinoinensis) yeşil kabuğunun antioksidan ve fenolik bileşen içeriğinin yüksekliği de göz önüne alınarak, kanserle mücadele de yeni bir tedavi yönteminin bulunması hedeflenmiştir. Pican cevizi yeşil kabuğunun çeşitli kanser hücre hatları üzerindeki antikanser aktivitesi hücre kültürü yöntemi kullanılarak gözlemlenmiştir. Hücre kültürü laboratuarında, PC-3 ve PNT1-A, HUVEC, DU-145 ve HT-29 hücre hatları üzerinde, hekzan çözeltisiyle hazırlanan pikan cevizi kabuğu ekstraktlarının, apoptotik etkisi, sitotoksisite ölçümü ve hücre döngüsü aşamalarında apoptotik etki Annexin-VApoptosiz tayini yöntemiyle belirlenmiştir. Elde edilen deney sonuçlarına göre PC-3 prostat kanseri hücre hattı üzerine pican cevizi yeşil kabuğu ekstraktlarının uygulanması sonucunda IC50 : 40,32 olarak ölçülmüştür. Bu çalışma sonucunda PC-3 hücrelerini apoptozis yolağına sürüklemesi nedeniyle farmakolojik alanda pican cevizi kabuğunun spesifik kanser türleri üzerinde faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer is one of the diseases that are caused by uncontrolled proliferation of cells and become more common with each passing year. In the process of healing of existing methods, damage to the body's immune system can not be ignored. In the study, the advantages of the phytotherapy method, which has become widespread as one of the cancer treatment methods, have been taken into consideration. Based on this method, considering the high content of antioxidant and phenolic component content of green shell of pecan nut (Carya illinoinensis), it is aimed to find a new treatment method in the fight against cancer. The anticancer activity of the pecan nut green shell on various cancer cell lines was observed using the cell culture method. Cell culture laboratory, PC-3 and PNT1-A, HUVEC, DU-145 and HT-29 cell lines, prepared with hexane solution of pecan nut shell extract, apoptotic effect, cytotoxicity measurement and cell cycle stages of the apoptotic effect was determined by the method of Annexin V Apoptosis determination. According to the results of the experiment, the results of pecan nut green shell extracts on PC-3 prostate cancer cell line were measured as IC50: 40,32. As a result of this study, it has been concluded that pecan nut shell may be useful on specific types of cancer in the pharmacological field because of draining PC-3 cells to apoptosis pathway.